Jak správně zaštipovat rostliny?

Naučte se technikám zaštipování rostlin a zaštipujte jako zkušený zahradník. Teorii vám obstarají tyto řádky. Poté se již můžete s chutí rozeběhnout do zahrady a teorii aplikovat rovnou v pěstitelské praxi.

rose-1744950_1920

Rostliny a květiny se zaštipují ze dvou hlavních důvodů. Správným zaštipováním jednak docílíte krásnější úrody, neboť dodáte rostlinám požadovaný tvar, ale také je podpoříte ve zdravém vývoji. 

Spousta nejen začínajících pěstitelů se zaštipovat zdráhá a slovo samotné v nich vyvolává pocit složitosti a pocit, že to vlastně není zas tak nutné, aby sklidili. Přitom jde o velmi jednoduchou metodu, která vám pomůže k mnohem lepší úrodě. 

Ovlivněte růst rostlin co do výšky, směru i finálního tvaru. Je to ve vašich rukou. A kvalitních nůžkách, případně dalších pomůcek jako třeba rukavice, aby vás řízení růstu rostlin bavilo. 

Zaštipovat rostlinu znamená řezat či stříhat její výhonky větviček, čímž větvení krásně podpoříte, respektive maximalizujete, a to je u rostlin maximálně žádoucí jev. 

S každým zaštípnutým výhonkem zvyšujete počet větviček, ale zároveň také snižujete výšku rostliny. Zajímá vás, jak to, že ve finále dochází ke zvýšení počtu větviček? Pokud střih či řez provedete na tom správném místě vzniknou namísto jednoho výhonku větviček dva nové. Když s citem zaštípnete tyto dva výhonky, princip se opakuje a z jedné větvičky už máme čtyři! No posuďte sami, není to tak trochu kouzelné? Jako zahradník máte zkrátka tu moc. Objevíte, že pěstování dává člověku prostor tvořit a nemusí být jen o tom zasít, zalít a sklidit. Pokud se zaštipováním dosud nemáte zkušenosti, ale tato myšlenka vás zaujala, ba dokonce nadchla, pojďme si vysvětlit, jak vše provést správně.

plant-3334929_1920

Záleží hlavně na typu rostliny, kterou zaštipujeme. U malých rostlin není co řešit, použijte menší a ostré zahradnické nůžky spolu se špetkou té manuální zručnosti. Na velké rostliny budete potřebovat sterilní skalpel. Zaštipování je s trochou nadsázky vlastně chirurgická práce, musíte být co nejvíce přesní. Místo a provedení řezu je zásadní – výhonky větviček odštipujte vždy těsně nad spojem dvou větviček naproti sobě. Odštipujeme pouze část špičky. Kromě řízení růstu stávající rostliny můžeme z vrcholku vypěstovat i úplně novou rostlinu. Stačí odštípnutý vrcholek namočit do vody, kde za pomoci vhodného kořenového boosteru snadno a dobře zakoření. Více se o podpoře zakořenění dozvíte v samostatném článku. Pokud víte předem, že vrcholek stříháte nebo řežete za účelem vypěstování nové rostliny, proveďte šikmý řez. 

Pokud začínáte, nemusíte se hned vrhnout na celou úrodu metodou pokus – omyl. Vyzkoušejte si zaštipování čistě na vršcích jediné rostliny a pozorujte, jak se po vašem jemném „chirurgickém“ zásahu vyvíjí v porovnání s ostatními krasavicemi.

flowers-4232_1920

Na závěr je důležité zmínit také správné načasování. Kdy tedy rostliny zaštipovat? Určují je, kolikrát se k tomuto úkonu v průběhu pěstebního cyklu chystáte. Pokud pouze jedinkrát, vytrvejte do chvíle těsně před květem. Pokud vícekrát, začněte se zaštipováním v průběhu vegetativní fáze již o něco dříve. 

Přišlo vám zaštipování rostlin dosud složité a sbírali jste odvahu? Nezdráhejte se, je to radost! Pokud by vám po přečtení tohoto článku zůstaly na mysli nezodpovězené otázky, rádi to napravíme na známé adrese info@higarden.cz. Těšíme se na vaše dotazy!

- Nůžky a zahradní nářadí
- Rukavice