Jaké vybrat světlo do stanu - Výbojky Část 2.

V minulém článku jsme se podívali na to, jaký výkon výbojky se hodí do různě velkých stanů. Jaký typ výbojky ale vybrat? 

Mezi základní typy výbojek patří MH (metal halidové) a HPS (High Presured Sodium). Základní rozdíl mezi těmito dvěma výbojkami je ve složení světelného spektra, které tyto výbojky vyzařují. 
HQI-T250600HPS
MH výbojka vlevo a HPS výbojka vpravo

MH (Růst) - Pro růst se hodí zdroj světla s vyšším podílem modrého světla, který dovedou lépe využívat rostliny ve fázi růstu - tím výbojka imituje světlo vyzařované na jaře, kdy má rostlina růst a do "zimy" je času dost. Toto světlo nejlépe imituje výbojka MH a proto je vždy označovaná jako růstová. I když nedokáže vyzářit stejné množství viditelného světla jako HPS výbojka (údaj udávaný v lumenech), dovede i tak vytvořit při stejné spotřebě více vhodného světla pro růst, než právě HPS výbojka s vyšším podílem viditelného spektra a tím i vyšší hodnoty Lumenů. MH výbojky se také vyznačují vyšší teplotou barev, která se pohybuje mezi 4000K a 6000K, kdy pro pěstování se využívají spíše hodnoty poblíž hranice 4000K. 

HPS (Květ) - Rostlina dokáže mnohem lépe využít žlutočervenou část spektra, která imituje letní počasí a spolu se zkracováním denního světla rostlina kvete, aby zajistila přežití svého druhu do dalšího vegetačního období. HPS výbojky právě toto období nejlépe imitují a mají tomu i přizpůsobenou skladbu světelného spektra. HPS výbojka má obvykle teplotu barev (chromatičnost) mezi 2000K a 3000K. 

Pro srovnání ilustrační graf světelného spektra MH a HPS výbojek 

Comparing_metal_HPS_and_metal_halide_spectral_power

Také jsem Vám v minulém článku slíbil tip, jak využít energii z výbojky na maximum. Princip je velmi jednoduchý. Používáte-li nejčastější výbojku o výkonu 600W, kupte si HPS výbojku o výkonu 600W a MH 400W výbojku. Rostlinky v růstu máte ještě malé, a nemají tak velkou potřebu světla jako v době květu. Ušetřete a kupte slabší výbojku, a šetřete dále na energii. 
V případě že používáte sestavu s 400W HPS výbojkou, můžete použít 250W MH výbojku pro růst nebo naopak při 1000W HPS výbojce můžete pro růst použít 600MH výbojku.

NEZAPOMEŇTE že budete potřebovat přepínatelný předřadník, který Vám umožní používat 2 různé výbojky, abyste slabší výbojku nespálili dřív, než vůbec začnete. Více o předřadnících naleznete v našem díle na co potřebuji předřadník?