Na co potřebuji předřadník?

Mnoho lidí se nás ptá na rozdíly mezi magnetickými a digitálními předřadníky. Někdy také k čemu vůbec jsou. Pokusili jsme se tedy odpovědět na nejčastější dotazy:

4900

1) Musím mít předřadník pro všechny výbojky? - Ano, neexistuje HPS, MH nebo CMH výbojka na trhu, která by nepotřebovala předřadník a nezáleží na tom, zda-li má výkon 70W nebo 1000W. Za vyjímku může být brána CFL úsporná lampa, která však předřadník obsahuje ve své patici.

2) Proč tedy potřebuji předřadník? Protože výbojka potřebuje pro své "zapálení" mnohem vyšší napětí, než 230V které dovede díky startéru (magnetické předřadníky) nebo měniči napětí (elektronické předřadníky) do začátku dodat potřebné napětí.

3) Takže předřadník už pak nic nedělá? Ne při běžném provozu zase omezuje napětí pod 230V, protože pro běh výbojky je potřeba nižší napětí než běžných 230V

4) V čem se liší Magnetický a Elektronický (digitální) Předřadník?

a) Magnetické - Původní technologie na principu startéru a tlumivky. Nízká účinnost způsobená velmi nízkou frekvencí světla (50Hz), jednotlivé součástky v čase degradují, čímž snižují účinnost předřadníku a také díky svému principu reagují se zpožděním na výkyvy v elektrické síti, čímž snižují životnost výbojky. Předřadník také není možno regulovat a funguje jen na předem daný výkon. Díky feritovému jádru transformátoru může docházet k bzučení.

128-3

b) Elektronické (Digitální) - Moderní předřadníky na principu frekvenčního měniče napětí. Pracuje na frekvenci 30 - 50kHz (cca 1000x vyšší frekvence). Díky elektronice okamžitě reaguje na výkyvy v síti a dodává vždy optimální napětí i proud. Většina digitálních předřadníků umožňuje přepínání výkonu a je tak možné je použít pro různě výkonné výbojky (oblíbená je sestava 400W růstová výbojka a 600W květová výbojka). Účinnost je také výrazně vyšší, jelikož spotřeba samotného předřadníku je přibližně třetinová oproti magnetické variantě. Neobsahuje žádný transformátor a je tedy naprosto tichý. Součástky v čase nemění své vlastnosti a jejich účinnost je tak po celou dobu života stejná. Střední doba života, tedy průměrná životnost, digitálních předřadníků je také výrazně delší než u jejich magnetických předchůdců a jsou tak prakticky ve všech ohledech lepší. Za tyto výhody se však platí vyšší pořizovací cenou, která se však na úsporách vrátí několikrát během života elektronického předřadníku.
¨

5) V čem se liší jednotlivé značky předřadníků? - Ať jde o magnetické nebo elektronické předřadníky, vždy záleží na použitých komponentech, tedy jejich kvalitě ale i ceně, čímž výrobce dovede značně ovlivnit jak životnost, tak i účinnost předřadníku.

6) Jaké předřadníky tedy doporučujete? - Obecně ty, které máme sami prověřené a ty, které jsou oblíbené mezi našimi zákazníky. Hlavně tedy:

- Mezi magnetickými předřadníky doporučujeme léty ověřené předřadníky LUMii Black, Mají ochranný obal a IEC konektory, díky čemuž mají nižší povrchovou teplotu a také fungují na principu Plug & Play. Tedy žádné zapojování kabelů.

- U digitálních předřadníků doporučujeme předřadníky Lumatek, které za svou cenu nabízí maximální kvalitu, 5 let záruku a skvělý záruční servis. Jako poměr cena výkon pak doporučujeme předřadníky LUMii Black (neplést s jejich magnetickou variantou se stejným názvem), které jsou velmi spolehlivé. 

- Samostatnou kategorií jsou pak 400V předřadníky Lumatek, které při stejné spotřebě dodávají až o 15% více světla, o těch si ale povíme zase jindy.