Kdy sázet jednotlivé druhy bylinek, ovoce a zeleniny?

Zahradní sezóna je v plném proudu, a tak jsme si dnes připravili praktický článek pro všechny zahradníky a outdoor pěstitele, který vám přiblíží, kdy je ideální čas pro výsev a sadbu populárních druhů rostlin a zemědělských plodin. Projděte si tipy, co a kdy sázet do konce roku.

Květen

S počátkem měsíce května, který má květenu přímo v názvu, máte ideální načasování pro výsev okurek nebo třeba polních salátovek. Předpěstovaná rajčata či paprika už se zase těší, až je přesadíte do připraveného záhonu. Další typicky májovou plodinou, která má své nezastupitelné místo v řadě receptů, je cuketa. Doporučujeme však vyčkat zhruba do poloviny května, dokud definitivně nepominou přízemní mrazíky. V půlce máje se můžete směle pustit také do setí rajčat a paprik, pokud je ještě nemáte předpěstované. Dále určitě sáhněte po semínkách fazole, kukuřice a nesmíme zapomenout také na lilek nebo dokonce vodní meloun.

Kdy Sázet 1

S druhou polovinou května se pojí také okrasné truhlíky, které lze umístit ven na čerstvý vzduch a jarní sluníčko. Pořád ještě máte čas osazovat okrasnou zahradu pomocí zakoupených sazeniček. Tam, kam dopadá hodně slunečních paprsků, se výborně hodí muškáty, petunie, lobelky nebo třeba šruchy. Stinná místa zase nejlépe využijete, když budete sázet mátu a begonie.

Můžete zasít také dvouletky, které vás svou krásou ohromí až v dalším roce. Vysadíte-li lichořešnici, pyšnící se jedlými květy, můžete je pro zdraví konzumovat od srpna do podzimu. Mezi podobné letničky, které lze sázet v máji řadíme také měsíček lékařský. A pokud vaši zahradu zdobí zahradní jezírko, květen nabízí ideální dobu, kdy vysadit lekníny.

Červen

První letní měsíc můžete do záhonků na zahradě nebo na poli vysévat další zdravou zeleninu. Tady jsou naše tipy: kedlubna, mrkev, zelí, pór, růžičková kapusta a rozhodnete-li se také pro výsev salátů, zajistíte si do dalšího období jejich průběžnou sklizeň.

Během června je zároveň ideální čas, kdy řízkovat okrasné keře. Dělením trsů můžete množit a přesazovat trvalky rostoucí na jaře, ideálně však do poloviny měsíce.

Červen je kromě jiného zasvěcen výsevu těchto krásných dvouletek: macešky, pomněnky, sedmikrásky a karafiáty. Než vám však macešky vzejdou, prospěje jim zatemnění. 

Červenec

V létě se můžete po návratu z koupačky věnovat výsevu dalších druhů zeleniny. Odrůdy mrkve, které mají kratší kořen, se ještě bez problému „chytnou“. Oblíbené je i pekingské zelí nebo špenát. Sluníčko opět přeje pěstování nejrůznějších druhů salátů.

V červenci dále stojí za to věnovat pozornost výsadbě nových sazenic jahodníku. Jedná se o období, kdy lze snadno vegetativně rozmnožovat dřeviny jako thuje, jalovce, cypřiše či tisy.

Dáme si teď bleskový botanický kvíz, nekoukejte na další odstavec. Červenec je neodmyslitelně spojený s výsadbou léčivé víceleté rostliny, pěstované jako dvouletá. Uhádnete, která to je?

Ještě malá nápověda, než vaše oči sklouznou k odpovědi. Tato léčivka roste v našich klimatických podmínkách nejvíce na Jižní Moravě. A její název zní fenykl obecný (Foeniculum vulgare), který můžete vidět níže na obrázku. Usušený fenykl je samozřejmě oblíbený zejména v kuchyni ve formě koření. V lidském organismu blahodárně působí mimo jiné proti střevním křečím a nadýmání. 

Kdy Sázet 3

Srpen

Když v srpnu vysejete polníček, zajistíte si chutnou sklizeň až do prvních mrazíků. Nezapomeňte, že oblíbenou součást jídel si nejlépe vychutnáte v BIO kvalitě. V srpnu máte stále ještě prostor sázet špenát nebo saláty určené k podzimní sklizni.

Pro krásu i pro zdraví rozhodně nezapomeňte na ředkvičky či bílou ředkev, opět za využití ryze organických hnojiv. Pěstitelé a zahradníci u nás v srpnu pravidelně začínají sázet i kapustu, černý kořen a ozimé cibule, které sklidí následující rok.

Září

Chcete-li sklízet zeleninu ještě v tom samém roce, i se začátkem podzimu je to možné, a to zejména v případě raných ředkviček, raného salátu a rokety.

Pokud se chcete pustit do výsadby a sklízet na jaře, sázejte petržel, špenát nebo třeba kebrlík, ale ve druhé polovině září už bývá pozdě, proto vsaďte raději na první týdny.

Pokud jde o okrasné květiny, je září jednoznačně ve znamení výsadby cibulovin. Do této skupiny rostlin patří například narcis, hyacint nebo tulipán. 

Říjen

Měsíc říjen je jasnou odpovědí na častou otázku, kdy sázet česnek jindy než na jaře, takže směle do toho! Akorát doporučujeme zvolit pro podzimní výsadbu přírodního antibiotika lehčí a nezamokřenou půdu, neboť v těžké a mokré zemi je česneková sadba často napadena chorobami, které jí pomohou znemožnit přezimování. Tato mocná vytrvalá bylina se běžně pěstuje metodou vysazování jednotlivých stroužků rozebraného česneku přímo na záhony. Když si česnek vypěstujete pěkně bio, pocítíte kromě jeho fantastické vůně v česnečce nebo jiných pokrmech také blahodárné účinky na organismus. Je totiž bohatý na vitamíny A, B a C, selen, vápník i jód.

Kdy Sázet 2

Listopad

Existují i zimní odrůdy česneku, které můžete v listopadu klidně zasít. A k němu také cibuli.

Když jsme u toho, jak sázet, nezapomeňte si pořídit kvalitní semínka. Často vám nejlépe poradí vaši známi na základě zkušenosti z předchozí sezóny nebo dokonce těch dlouholetých, a pokud se nemáte koho zeptat, my jsme tady pro vás a rádi vám poradíme. Zavolejte nebo napište na známou adresu info@higarden.cz.

- Zahradní pomůcky
- Sadbovací substrát
- 100% organická hnojiva - komplexní řada