Údržba hydroponických systémů

Jak se starat o hydroponické systémy, aby vám posloužily spolehlivě a co nejdéle? Kromě obecně platných rad a zásad se při čtení tohoto článku dozvíte například odpověď na častou otázku growerů, kteří v hydroponii získávají teprve první zkušenosti, a sice, jak ukončit marnou snahu o zvýšení hladiny kyslíku v zálivce.

Zkušenější pěstitelé využívající výhod automatických zavlažovacích systémů určených pro hydroponické pěstování dobře znají bezbarvou kapalinu s typickým aroma, kterou je peroxid vodíku.

Tato kapalina má při zahradničení skutečně široké pole působnosti. Využití tak nachází nejen v hydroponii jako nepostradatelná součást péče o hydroponické systémy, ale mnohdy také při pěstování v kokosu nebo zemině.

image1_2

Peroxid vodíku (H2O2) disponuje o něco vyšší viskozitou než voda. Jedná se o silné oxidační činidlo, což při pěstování indoor, například uvnitř growboxu, umožňuje zvýšit saturaci kyslíkem. Jak známo, kořenový systém rostlin kyslík miluje, a tak kromě dokonalé čistoty uvnitř pěstebního systému dosáhnou vaše rostliny rychlejšího růstu a budou tvořit větší listy i silné stonky, neboť peroxid se s ohledem na své přirozené vlastnosti přímo podílí na zvýšení fotosyntetické aktivity rostlin a efektivity vstřebávání živin. Klasickým poznávacím znamením kořenového systému dobře nasyceného kyslíkem jsou zdravé bílé kořeny.

Kvalitní kapalná aditiva na bázi peroxidu vodíku nejsou jen snadným způsobem, jak přidat kyslík v hydroponním systému, ale kromě zvýšení obsahu kyslíku jsou také ideálním prostředkem pro jednoduché čištění libovolného hydroponického systému. Představují tak základ úspěšné údržby, která vám zajistí lepší výsledky spojené s návratností samotné investice do automatického pěstebního systému stejně jako jeho delší životnost.

image3_4

OxyPlus můžete použít také pro sterilizaci půdy. S vysokou úspěšností eliminuje patogeny a využijete jej i po sklizni jako účinnou očistu.  Navíc z vody vytlačuje chlór, odbourává pesticidy, herbicidy i různé organické látky. Dostačující a dostupná prevence proti kořenovým chorobám má osvědčený recept: Přidávejte peroxid vodíku do každé zálivky. Odumřelé zbytky kořenů a hniloba do hydroponického systému zkrátka nepatří!

Jak správně dávkovat a používat peroxid vodíku?

Důležitá zásada zní: Kapalné aditivum s obsahem peroxidu vodíku nikdy nemíchejte s organickými (BIO) hnojivy ani s prospěšnými mikroorganismy. To samé platí pro kořenové stimulátory a enzymy, kdy peroxid výrazně snižuje jejich účinnost, proto v kombinaci s peroxidem vždy sáhněte po minerálních hnojivech.

Rychlejší klíčení semen a snadné zakořenění řízků většinou zajišťuje deset kapek peroxidu na jeden litr vody. Pro postřiky můžete vycházet ze stejného poměru.

image2_2

Rozdíl v použití peroxidu spočívá v tom, zda jej využíváte právě při pěstování bylin, ovoce či zeleniny v rámci hydroponních systémů, anebo jej aplikujete v kokosu, případně třeba v půdě. V tomto příspěvku se na peroxid díváme z pohledu údržby autonomních zavlažovacích systémů, tak zní naše doporučení následovně: Optimální množství peroxidu vodíku určené pro deset litrů zálivky (voda + živiny) se rovná 5 ml. Ovšem pouze na začátek. Poté již stačí hladinu peroxidu v živném roztoku udržovat přidáním 2 ml peroxidu pro stejný objem zálivky, a to maximálně třikrát do týdne.

Jak vidíte, péče o hydroponické systémy je snazší, než se může především v začátcích na první pohled zdát. A pokud vám cokoliv není jasné, rádi vám s údržbou nového i stávajícího hydro systému poradíme. Neváhejte se nás na cokoliv zeptat. Napište nám na info@higarden.cz.

- OxyPlus

- Minerální hnojiva
- Hydroponické systémy