Prima Klima Azerwing vs Adjust-a-Wings

Již několik let vyrábí firma Prima Klima, známá především pro své spolehlivé ventilátory a filtry, i stínidla pro výbojky. Prima Klima nazývá svou řadu stínidel Azerwing a snaží se konkurovat známějšímu výrobci, který přišel s touto konstrukcí stínidel ve firmě Adjust-a-Wings. Stejně jako Adjust-a-Wings jsou tak stínidla Prima Klima Azerwing vyráběny ve 2 velikostech M a L, které svými rozměry a doporučenému použití, odpovídají svému známějšímu konkurentovi, tak také ve 2 kvalitách. Stínidla Prima Klima Azerwing bez přípony jsou přímým konkurentem levné řady Adjust-a-Wings Defender a stínidla Azerwing Vegagreen jsou konkurentem tomu nejlepšímu od Adjust-a-Wings, tedy řadě Avenger

Adjust a Wings Avenger
Adjust a wings1

V praxi stínidla používají jiné, ale velmi podobné materiály, které v testech dosahují velmi podobných výsledků jak v % odraženého světla, které se u levnější řady Adjust-a-Wings Defender a Prima Klima Azerwing pohybuje okolo 86% a nad svými levnějšími konkurenty s jinou konstrukcí mají výhodu především v rovnoměrném rozptylu světla na celou pěstební plochu, bez výrazných tzv. heat spots, tedy míst kde se koncetruje odrážené světlo a tím může rostlinu lokálně spálit, přičemž na jiném místě má rostlina světla nedostatek.

Dražší varianty, tedy Adjust-a-Wings Avenger a Prima Klima Azerwing Vegagreen se jedná o špičková stínidla s odrazem mezi 95-98% v závislosti na metodice testování a nic lepšího na trhu nenajdete, nebudete-li se dívat na systémy o řád dražší. 

Prima Klima Azerwing Vegagreen
Prima Klima Azerwing1
Zatím jsme si řekli, že stinidla Adjust-a-Wings a Prima klima Azerwing jsou téměř stejná a i podle zkušeností pěstitelů se liší v detailech. V čem je tedy rozdíl?

První a asi i nejzásadnější rozdíl při výběru bude cena. Stínidla Adjust-a-Wings jsou o cca 30-50% dražší než jejich mladší konkurenti od Prima Klima Azerwing. Druhým velkým rozdílem je složitost instalace. Stínidla Prima Klima Azerwing zakrývají speciálním dílem střed stínidla pro lepší rozptyl světla, což dělá kompletaci složitější a v testech se to neprojevuje jako žádná prokazatelná výhoda. Je však třeba říci, že to není ani nevýhoda a když už nic, vypadá to mým subjektivním pohledem víc "profi". Avšak díky tomu dát dohromady stínidlo Adjust-a-Wings je rychlejší a jednodušší.

Je tedy na Vás, zda zvolíte známou a léty prověřenou značku s jednoduchou instalací, nebo značku novou, levnější a s instalací náročnější. V ani jednom případě neuděláte chybu a budete mít kvalitní domov pro Vaše výbojky na mnoho let!

Videa, kde je jasně vidět, jak se které stínidlo skládá:
Prima Klima Azerwing:

Adjust a Wings: