Indoor kultivace rostlin a úspory s ní spojené

Finanční náročnost indooru je častým mýtem, který zbytečně odrazuje začínající growery využívat naplno výhod pěstebních stanů a sklízet luxusní úrodu hned několikrát ročně, a to v pohodlí domova. Tento článek si klade za cíl vyvrátit mýtus o finanční náročnosti indooru a vyzdvihnout naopak úspory i další benefity, které pěstitelům přináší.

money-2724241_1920

  • Pojďme začít rovnou čísly. Na našem e-shopu pořídíte kompletní základní pěstební set včetně pachového filtru pro diskrétní provoz ve vaší domácnosti již od 6 790 Kč.
  • Pokud se obáváte účtu za elektřinu, tak reálné náklady na provoz takovéto „kouzelné skříňky“, jak s oblibou říkáme, se pohybují v řádu několika stovek korun měsíčně, což je zanedbatelná částka přinejmenším již v kontrastu s hodnotou sklizně, ať už pěstujete zeleninu a ovoce v bio kvalitě nebo třeba léčivé bylinky.
  • Většina domácností navíc umožňuje využít pro světelný cyklus hodiny v nízkém tarifu.
  • Jakmile se pustíte do výběru prvního growboxu s příslušenstvím (osvětlení, vzduchotechnika atd.), rádi vám s výběrem poradíme na míru vašim možnostem, abyste měli jasnou představu o budoucích nákladech.

„INVESTICE DO KVALITY ZNAMENÁ VŽDY TU NEJVĚTŠÍ ÚSPORU, POKUD TO S PĚSTOVÁNÍM V JAKÉMKOLIV MĚŘÍTKU MYSLÍTE VÁŽNĚ.“

Začínající groweři mají přirozenou tendenci vybírat si to nejlevnější zboží, avšak technologie použité u jen o něco dražších zařízení způsobují v konečném důsledku natolik výrazný rozdíl v efektivitě provozu, že se vám vstupní investice vrátí během prvních pár pěstebních koleček.

Tady jsou některé praktické rady, jak ušetřit náklady na provoz indoor pěstírny:

  • Snažte se každé vybavení vybrat a následně využít maximálně efektivně a snížit tak jakékoliv případné energetické ztráty na absolutní minimum.

SVĚTLO

  • Každý paprsek světla můžete využít například díky kvalitním reflektorům neboli stínidlům, pokud si jako zdroj umělého osvětlení zvolíte výbojky.
  • Podobné je to v případě odrazových fólií. Už jenom tím, že budete pečlivě a pravidelně čistit odrazové plochy (jak v případě reflektorů, tak v případě reflexních fólií), zajistíte si nejen maximální efektivitu při využití světelného záření, ale nedáte šanci ani působení patogenů či škůdců.
  • V menších pěstebních boxech a propagátorech můžete pro kultivaci mladých rostlinek využít úsporné lampy (CFL).
  • Pokud to s pěstováním indoor myslíte vážně, v dlouhodobém horizontu ušetříte nemalé finanční prostředky díky využitím LED pěstebních světel, které v celkové efektivitě provozu výrazně předčí klasické výbojky.
  • Rostliny pěstované pod světlem z výbojky je vhodné rovnoměrně tvarovat pro co největší absorpci světla. V případě moderních LED panelů je již zajištěn rovnoměrný rozptyl světla. To je u full-spectrum modelů navíc vyvedeno do podoby dokonalé imitace přirozeného slunečního svitu, takže vám stačí jediný zdroj světla pro všechny vývojové fáze, a ještě ušetříte za nákup stínidla, jehož použití je nevyhnutelné při svícení výbojkou, přičemž většina výbojek je vhodných pouze pro jednu konkrétní vývojovou fázi (růst, květ). 
  • Další výhodou LED světel je možnost zavěsit je díky nízkým tepelným emisím v těsné blízkosti vršků rostlin, aniž by hrozilo jejich spálení. Tím je opět zvýšena celková účinnost provozu.
  • Abychom dostatečně vyzdvihli úsporu při použití LED světel namísto HPS výbojek, uveďme si konkrétní příklad. Nahradíme-li 250W HPS výbojku full-spectrum LED diodami s ekvivalentním výkonem, vrátí se nám investice nejpozději šestý pěstební cyklus, který například u samonakvétacích odrůd (autoflowering) trvá okolo 2 měsíců, takže do roka máme investici zpět a zároveň se těšíme z kvalitnějších květů či plodů a vyšších výnosů již první rok.
  • A protože jsme si této skutečnosti dobře vědomi, patří právě vyladěné LED sety growboxů s kompletním příslušenstvím k těm nejvýhodnějším, které si můžete pořídit, čímž ušetříte do svých indoorových začátků další zajímavé peníze. Co všechno takový set obsahuje ilustruje obrázek níže.
  • Níže uvádíme ještě odkaz na samostatný článek na téma HPS vs. LED.

LEdset

VZDUCHOTECHNIKA

  • Lopatky ventilátorů můžete po každém pěstebním kolečku očistit stlačeným vzduchem, což se projeví sníženou hlučností během následujícího pěstebního cyklu a v neposlední řadě delší životností.
  • Rychlost otáček ventilátoru lze v případě kvalitních zařízení regulovat na základě teploty uvnitř growboxu, která při vypnutých světlech samozřejmě klesá, čímž automaticky klesá i spotřeba elektrické energie ventilátoru.
  • Když už je řeč o ventilátorech, pokud chcete úsporu, volte jednoznačně ventilátory s EC motorem, u kterých bude reálná spotřeba elektrické energie spíše odpovídat nastavenému výkonu.
  • EC motory se také podepisují na výrazně delší životnosti zařízení.
  • Předřadníky a další příslušenství vyzařující teplo do prostoru je možné umístit mimo pěstební prostor, čímž opět snížíte potřebný výkon ventilátoru.

Jak ještě ušetřit v indooru?

  • Jednoznačně na výživě. Ale určitě ne z hlediska kvality. Máme na mysli výhodnost větších balení. V našem sortimentu najdete také populární výhodné sety hnojiv. Pro pěstování v zemině si naši zákazníci nejvíce oblíbili BioNova Starter pack Soil Supermix. 
  • Velká, výhodnější balení jednotlivých produktů se vyznačují poměrně dlouhou trvanlivostí, stačí je skladovat v chladu a temnu.
  • V indooru ušetříte také sníženým rizikem výskytu škůdců a chorob rostlin, neboť jejich likvidace i náklady na prevenci jsou v případě pěstování rostlin v outdoor prostředí v průměru značné. Při kultivaci rostlin indoor vám bohatě postačí kvalitní prevence typu Canna CURE, která je samozřejmě vždy levnější než jakékoliv řešení již vzniknuvších problémů.
  • Další možností, jak při pěstování indoor ušetřit, je revitalizace (recyklace) vyžilého substrátu. Na toto téma si na našem blogu můžete přečíst samostatný článek.

Níže se můžete inspirovat konkrétním zbožím z našeho sortimentu, které se nese ve znamení úspory a pokud již začínáte tušit, že domácí pěstírna nemusí být nutně drahým koníčkem, rádi vám poradíme s výběrem, instalací, s čím bude třeba. Neváhejte se na nás obrátit na známé adrese info@higarden.cz.

Pro úsporné pěstování indoor doporučujeme mimo jiné tyto produkty: 

Co si přečíst dál?