Jak pěstovat mateční rostliny a jak o ně pečovat?

Mateční rostlina neboli jednoduše matka. V tomto příspěvku zjistíte, co tento pojem znamená a zaměříme se i na praktickou stránku věci.

garden-5315602_1920

  • Jako mateční se pečlivě vybírá a následně používá silná, vitální rostlina preferované odrůdy. Ta je následně dlouhodobě udržována ve vegetativním stádiu za účelem poskytování řízků (klonů).
  • Osvědčenou „funkční“ dobou pro využití matky k úspěšnému řízkování je přibližně jeden rok, ačkoliv průměrná mateční rostlina vydrží déle a ty nejvytrvalejší klidně i několik let.
  • O mateční rostlinu pečujeme prakticky stejně jako o rostliny ve fázi růstu, ať už jde o hnojiva, prevenci, anebo osvětlení, kdy volíme výbojky s růstovým světlem, anebo v lepším případě full-spectrum LED lampy, které mateční rostlině dokonale imitují sluneční paprsky. Pro jedinou matku lze využít také kvalitní TLED osvětlení na růst.
  • Matečním rostlinám stačí slabší intenzita osvětlení. Důležitý je růstový světelný cyklus, tedy 18 hodin světla a 6 hodin tmy.
  • Pro kultivaci matečních rostlin doporučujeme hydroponické systémy, s nimiž už nemusíte opakovaně řešit komplikace spojené s vyžilým substrátem či půdou.
  • Pro pěstování matečních rostlin volte větší kulaté květináče.
  • Mateční rostliny netvoří květy, a tak se nemusíte obávat napadení plísní.

leaf-4764359_1920

  • Ideální pěstební prostředí pro pěstování matek se vyznačuje mírně zvýšenou vlhkostí vzduchu.
  • Dávkování zálivky by mělo být stejně precizní, jako v případě zavlažování klasických rostlin ve fázi růstu.
  • Při hnojení je zapotřebí umírněnost, neboť mateční rostliny budou v pěstebním médiu zůstávat velmi dlouho, a tudíž je vhodné opatrným dávkováním růstových hnojiv eliminovat riziko zasolení zeminy.
  • Alespoň jednou za čtvrt roku je vhodné vyměnit substrát tak, že mateční rostlinu opatrně vyjmete z květináče, přičemž  z každé strany kolem kořenového balu opatrně odeberete sterilizovaným nožem vnější vrstvu vyžilého substrátu (1-2 cm). Zbylý prostor v květníku již vyplňte čerstvým substrátem. Pokud mateční rostlina nebyla dostatečně vitální, opatrné přesazení by jí mělo dodat novou energii. V případě, že ani výměna substrátu nestačí, je na čase nechat vyrůst některý z řízků v novou matku, kterou budete opět udržovat pomocí vhodného světelného zdroje, světelného cyklu a výživy ve vegetativní fázi.

leaves-4337542_1920

  • Je potřeba dbát na to, abyste mateční rostliny nepřelévali. Pokud se za vás o závlahu nestarají automatické pěstební systémy, doporučujeme matky zalévat teprve ve chvíli, kdy je substrát prakticky suchý, ale rostliny ještě nezačaly vadnout, což by samozřejmě nebylo ani trochu žádoucí. 
  • Hydroponické systémy nabízí pěstitelům během kultivace matečních rostlin nespornou výhodu v tom, že na rozdíl od ručního zalévání, kterým je v praxi nutné například při odjezdu na pár dní pověřit někoho se smyslem pro preciznost a pravidelnost, umožňují dlouhodobé a samostatné pěstování s optimální závlahou bez rizik spojených s deficitem vody a živin nebo naopak přelitím.

Tolik tedy k samotné péči o mateční rostliny, na kterou jste se nás v poslední době často ptali. Odběr a zakořeňování řízků již rozebíráme v samostatném článku. Pokud se nás chcete na cokoliv zeptat, těšíme se na vaše dotazy na známé adrese info@higarden.cz.

Doporučujeme tyto produkty: 

Co si přečíst dál?