Jak poznat kvalitní klon?

Věděli jste, že pěstování z takzvaných klonů je v rámci kultivace rostlin indoor výrazně častější než pěstování ze semínek? Je to i váš případ? Dnes si probereme, jaké znaky by měl vykazovat každý zdravý klon, předurčený ke skvělé úrodě.

seedling-3336455_1920

Určit kvalitu mladé rostlinky je v případě klonu výrazně snazší a v porovnání s pěstováním od semínka ušetříte navíc i nějaký ten čas včetně klasických starostí s klíčením. Klony stačí už jenom zasadit. O to důležitější je však právě jejich kvalita. Podle čeho odhadnout genetické předpoklady?

  • KOŘENY: kořenový systém klonu má snad největší vypovídající hodnotu podobně jako u dospělejších rostlin lze pozorováním kořenů určit vitalitu. Měli byste pozorovat jemné chloupky a co nejzářivější bílou barvu. Jakmile si všimnete žlutých špiček, okrajů zbarvených do hněda, anebo kořenů vláskovitého typu, pak vám tyto indicie napoví, že se jedná o klon, jehož kvalita není valná a výraznější péče o něj vám již příliš mnoho radosti nepřinese. Na druhou stranu, pokud není klon vyloženě špatný, tak i méně vitální mladé rostlinky lze v začátku při přesazení efektivně povzbudit. Za tímto účelem vám poslouží dobrý kořenový booster i další výživové doplňky pro rostliny, například vysoce koncentrované enzymatické přípravky či organické zlepšovače půdy. Tyto přípravky se pak vzájemně doplňují a záleží jen na vás, nakolik komplexně se vám vyplatí o své klony pečovat.
  • VELIKOST: klony ze stejné várky by se měly vyznačovat také velmi podobnou velikostí. Nemusí to být zrovna na milimetry, ale jasně tak poznáte jejich stejný původ.
  • BARVA: respektive odstíny zelené, kterými se mohou jednotlivé odrůdy vzájemně odlišovat. Rostliny stejné odrůdy by měli být identické, se stejnou barvou. Opět zde nalézáme také paralelu s člověkem, „zdravou barvu“, která je jednoduše svěží, zkrátka poznáte. Zjednodušeně řečeno, klon musí mít silné a bílé kořeny.
  • PATRA: klon připravený k dalšímu vývoji by neměl mít jedno či dvě patra. Tři berte jako základ, ale ideální by měl mít klon, předurčený k úspěšné sklizni, pater ještě více. Nové výhonky vznikají v místě napojení listů na stonek mladé rostliny. Každý výhonek platí za jedno patro. Určitě jste již, ať už doma nebo v přírodě, zaznamenali jev, kdy vychází dva listy ze stejného místa na protichůdné strany. Jedná se o zrcadlové výhonky a v jejich případě počítáme jako jedno patro dva výhonky.
  • LISTY: pozorujte, zda není spojení se stonkem nápadně slabé, to by bylo špatné znamení. Dobrým znamením je v případě každého klonu naopak silný a zdravý list, který pevně drží. Takové listy by měl klon mít rozmístěné prakticky rovnoměrně po celé své délce. Pokud jde o listy, nejlepší, co můžete udělat pro zdraví klonu je postřik coby prevence proti plísni a hnilobě. Můžete si jej připravit i v BIO podobě. Vše pro ochranu vašich klonů pak najdete zde.

seedling-5009286_1920

Doporučujeme tyto produkty:

V pěstitelské praxi se kvalita klonů často podceňuje, a to zejména v začátcích při nedostatku zkušeností. Proto věříme, že po přečtení tohoto článku už to nebude váš případ a pokud by vás cokoliv na téma klonů ještě zajímalo, neváhejte nás kontaktovat na známé adrese info@higarden.cz.

Co si přečíst dál: