Jak si doma vypěstovat lahodné jahody?

Znáte někoho, komu nechutnají jahody? My tedy ne. Zajistěte si přísun čerstvých plodů v bio kvalitě po celý rok. Stačí využít rady z tohoto článku a „umělé“ jahody z obchodu budou minulostí. Tady jsou naše rady pro zdravou úrodu, vypěstovanou v domácím prostředí, extra bohatou na vitamíny a další tělu prospěšné látky! 

jahody1

Pojďme rovnou k věci. Jak to udělat, abyste se dočkali pohádkové úrody jahod několikrát do roka?   

  • Klíčové je vybrat si vhodnou odrůdu, která plodí po celý rok (například Rujana jahodník měsíční), neboť některé typy jahod nesou pouze v létě. Naopak ty celoroční vám budou dělat radost až pět let. Existují také odrůdy odolnější proti nemocem než jiné. 
  • Pro nepřetržitý přísun oblíbeného ovoce plného vitamínů vám nejlépe poslouží kontrolované pěstební prostředí, tedy pěstební box nebo místnost. Dále také skleník či zimní zahrada. 
  • Na balkóně nebo na zahradě v samozavlažovacím truhlíku či závěsných květináčích můžete pohodlně pěstovat převislé odrůdy, tvořící červené plody na dlouhých šlahounech. Šlahouny si žádají své, a sice zastřižení na třetí odnoží a na zimu se je pak nebojte „ušmiknout“ úplně. 
  • Pro pěstování jahod v outdoor i indoor prostředí si pěstitelé v poslední době oblíbili také textilní květináče na zeď, které šetří místo a na každé stěně vytvoří jahodovou dekoraci.  

Ať si zvolíte jakýkoliv květináč, důležité je správně jej jahodám nachystat: 

  • Nejprve na dno květníku rozprostřete drenážní vrstvu keramzitu pro lepší odtok vody, čímž zároveň trvale redukujete možnost přelití jahod na minimum. 
  • Dále nasypte do květníku nebo truhlíku zeminu až po korunku mladé rostlinky. Substrát korunku nesmí zakrývat, protože z ní rostou stonky. 
  • Květináče pro pěstování jahod by neměly mít v průměru méně než 35 cm. Kořenový systém jahod patří sice mezi spíše mělké, ale šlahouny jednoznačně potřebují prostor. Zde si můžete vybrat z pestré palety květináčů a truhlíků v dostatečné velikosti. 
  • Květináče umístěte tam, kam dopadá co nejvíce slunečních paprsků, anebo pod kvalitní zdroj umělého osvětlení. V zimě se květníky nebojte přistavit k radiátoru. 

jahody3likeapro

  • Jahody můžete pěstovat prakticky v jakékoliv zemině. Jistotu skvělé chuti vám dodá 100% přírodní Bio Soilmix. A protože nevidíme důvod, proč chtít v případě jahod něco jiného, než 100% BIO plody s intenzivní a plnou chutí přírody, doporučujeme k jejich kultivaci také organickou řadu hnojiv od značky BioNova, nabízející perfektní poměr ceny a výkonu, a to jak pro základní výživu, tak doplňky pro optimální vývoj jahod. 
  • Další možností, jak dobře hnojit jahody pro bohatou a šťavnatou sklizeň, je výživa české výroby JUNGLE Garden, která obsahuje jednu základní složku Base a druhá složka G4 je vyvinuta speciálně pro pěstování lahodných plodů jahodníku.
  • Kromě půdy a vláhy už potřebují jahody jenom dostatek světla, ať už ve formě přímého slunečního svitu, anebo umělého osvětlení v pěstebním stanu. 
  • Sazeničky jahod si pořiďte ve chvíli, kdy je plánujete rovnou zasadit do země, anebo do květináče. Malé plastové květníky z obchodu nejsou určeny proto, aby v nich mladé rostliny jahodníku setrvaly déle, než je nezbytně nutné, jinak vám zakoření a po přesazení už jejich růst zdaleka nebude optimální. 
  • Při nákupu sazeniček jahodníku dbejte na to, aby byly jejich listy na první pohled zcela zdravé, to znamená bez jakýchkoliv skvrn, krásně zelené. Hnědé a zakroucené okraje rozhodně nebrat! Omrkněte také kořenový systém, který by již měl obsahovat značný počet světle bílých kořínků. 
  • Jahody můžete vypěstovat také od semínek. V takovém případě vám skvěle poslouží tyto propagátory. Perfektní jsou také pro zakořenění řízků. 

jahody2

  • Pěstování jahod je opravdu snadné a přináší mnoho radosti. Stačí si dát pozor na hnilobu a různé choroby, s čímž vám pomůže kvalitní přírodní prevence CANNA CURE. Jahody jsou náchylné zejména k plísním, proto se vám bude hodit také některý z fungicidů. 

Doporučujeme tyto produkty: 

  • Pro Pot Wall 8 (599 Kč) - praktický textilní květináč s 8 kapsami vytvoří jahodám ideální podmínky a v domácím prostředí zároveň i živé zátiší s čerstvými jahodami. 
  • ROOT!T skleníček (549 Kč) - kompletní set pro propagaci obsahuje skleníček, sadbovací houbičky, 2x hnojivo a dokonce i knížku. 
  • Canna CURE (od 349 Kč) - postřik představující perfektní prevenci proti chorobám rostlin včetně plísní i nejčastějším škůdcům, kteří by mohli úrodu jahod znehodnotit. 
  • Jungle GARDEN Base + G4 jahody – kombinace hnojiv české výroby, která je uzpůsobena přímo pro pěstování všech odrůd jahod. 

Co si přečíst dál? 

Pokud máte jakékoliv dotazy k pěstování jahod nebo pokud potřebujete poradit s výběrem produktů, neváhejte nás kontaktovat na známé adrese info@higarden.cz.