Jaké odrazové fólie fungují v pěstebním prostoru lépe? Lesklé nebo matné?

Poslední dobou jsme v oblasti indoor pěstování rostlin zaznamenali jeden výrazný trend, týkající se odrazové fólie, respektive barvy a povrchové úpravy reflexního materiálu na vnitřních stěnách growboxu či pěstební místnosti. Spousta pěstitelů upřednostňuje, nebo alespoň má za to, že nejlepší odrazový materiál je matný a bílý. Proto si přečtěte, proč jsou lepší volbou pro libovolný pěstební prostor diamantové, mylarové a lesklé reflexní materiály obecně.

ODRAZOVEcover

Mnoho pěstitelů si myslí, že bílá barva, přesněji řečeno matná bílá, je pro vnitřek pěstírny vždycky to nejlepší. Abychom mohli mít jednou provždy jasno, bylo zapotřebí otestovat nejrůznější pěstební osvětlení uvnitř různě stavěných pěstebních prostor s rozličnou velikostí. Výsledek bude pro mnohé možná překvapením.

Z nezávislých pokusů vyplývá, že matná bílá barva odrazových ploch je uvnitř pěstebních prostor stejně účinná jako standardní reflexní podšívka, kterou běžně disponují pěstební stany jako je kromě celé řady jiných například i bestseller Mammoth Pro+ 120 s vnitřním odrazovým materiálem 600D Mylar.

mammoth

Matná bílá tudíž v praxi není o nic lepší než stříbrná odrazová fólie pro indoor pěstování rostlin. Pro jednou je zkrátka nejjednodušší a levné řešení zároveň tím nejlepším - standardní stříbrný mylar. Tady je trojice dalších tipů na odrazové fólie, které v praxi spolehlivě předčí matné bílé provedení:

DIAMANTOVAECOdiamantova_1

Výhody stříbrné odrazové fólie a diamantové odrazové fólie

V obou případech se jedná o velmi dobrý, osvědčený reflexní povrch, který se nemačká, a hlavně účinně usměrňuje světelné záření. To znamená, že světelné záření, pocházející od výbojky nebo jiného zdroje umělého osvětlení, se odráží od stěny pěstebního stanu nebo místnosti a směřuje dolů, v případě growboxu tedy na dno stanu. Jak vyplývá z výsledků nezávislého testování, nevýhodou matného bílého reflexního povrchu naopak je, že odráží světelné záření do všech směrů.

Tuto skutečnost hezky ilustrují i fotografie z testování reflexního povrchu v diamantovém (obr. 1) a bílém (obr. 2) provedení. Z pravé strany svítí zdroj světla a vlevo se nachází PAR senzor. Křížky simulují vršky rostlin uvnitř stanu.

DIAMONDtest

WHITEMATTtest

Vidíte ten rozdíl?

  • Když světlo dopadne na matně bílý povrch, je rozptýleno, tj. vyzařováno (emitováno) všemi směry. Spousta světla se pak odráží zpět do horní části stanu, kde rostlinám není k užitku a jeho energie tak přichází vniveč. Platí tedy tvrzení, že při použití matné bílé fólie doslova plýtváme světlem ve stanu.

MATTWHITETEST

  • A teď lepší varianta. Jakmile se totiž světlo odráží od stříbrného mylarového povrchu nebo od diamantové fólie, odráží se dolů na vršky rostlin. To znamená, že drtivá většina světla, dopadajícího na boční stěny pěstebního stanu nebo místnosti, směřuje přesně tam, kam má. To znamená do pěstební oblasti, kde je světelná energie maximálně využita pro zdravý vývoj vašich rostlin.

DIAMONDTESTTEST

Obrázky pocházejí z elegantního a přesvědčivého experimentu, který můžete shlédnout celý na videu. Pro úsporu času jsme vám však rovnou prozradili, jaký typ reflexního povrchu vám poslouží efektivněji, to znamená tak, aby bylo světlo ve stanu rovnoměrně rozprostřeno a zároveň směřovalo na rostoucí rostliny. Pokud byste se nás chtěli zeptat na cokoliv nejen na téma odrazové fólie, jsme tady pro vás na známé e-mailové adrese info@higarden.cz. Těšíme se na vaše dotazy!

Dále doporučujeme tyto produkty:

Co si přečíst dál: