Trichoderma aneb Přírodní cestou k bohaté a zdravé úrodě

Ochraňte úrodu před plísněmi a působením škůdců či škodlivých patogenů! Trichoderma je pro rostliny všeho druhu mimořádně prospěšná houba, neboť výrazně pomáhá udržovat je v dobré kondici a zlepšuje jejich růst i následnou produkci. V tomto článku se o příznivých účincích této houby dozvíte více a zároveň zjistíte, které produkty ji obsahují.

TRICHOCOOO

Houby rodu Trichoderma, jako je například asi nejznámější Trichoderma harzanium, jsou vůbec nejrozšířenějšími houbami, které se vyskytují v půdě. Nyní máme na mysli venkovní, přírodní zeminu. Každý zkušenější pěstitel již někdy slyšel o tom, jak prospěšné houby využít pro vyšší výnosy, krásné květy i zdravé plodiny, a proto se prostřednictvím různých produktů často dodávají do pěstebního média, sloužícího ke kultivaci rostlin v indoor prostředí, například v growboxu. Existují však i substráty, které již Trichodermu obsahují. Uvádíme rovnou několik příkladů:

Proč je tato houba mezi pěstiteli tolik vyhledávaná a proč aplikace produktů, jejichž složení Trichodermu obsahuje, přináší prakticky vždy vynikající výsledky?

  • Houby rodu Trichoderma (dále jen Trichoderma) navazují symbiotické vztahy s rostlinnými kořeny.
  • Trichoderma vytváří v kořenovém systému rostliny vlastní kolonie, které kořenový bal chrání před útokem patogenů, ať už se jedná o různé plísně či bakterie.
  • Rostliny na rozdíl od živočichů nedisponují schopností vytvářet si proti škodlivým patogenům klasické protilátky, ale v případě napadení produkují specifické molekuly (bílkoviny, fytoalexiny ad.) s fungicidními a antibakteriálními vlastnostmi.
  • Trichoderma působí jako stimulant výše popsaného přirozeného obranného mechanismu rostlin, a to i když rostlina není přímo v ohrožení, neboť vylučuje látky, které mají za následek, že rostlina obranné substance vylučuje průběžně.
  • Jedná se tedy o biologickou prevenci plísní a bakteriálních onemocnění rostlin.
  • Trichoderma navíc parazituje i na jiných houbách, jejichž kolonie jsou pro kořenový systém rostliny nežádoucí a spolehlivě je potlačuje. Typickým příkladem značného užitku pro každého pěstitele je prevence kořenové hniloby.

trichoderma111

Teď už víte, jak Trichoderma funguje, a proto je na čase ukázat si, s jakými produkty docílíte nejlepších výsledků:

  • Jako první musíme zmínit doplněk BioBizz Microbes, který sice nepatří k nejlevnějším, ovšem jeho „nadupané“ složení pořizovací cenu více než vyvažuje, a tak si jej indoor groweři v praxi nemohou vynachválit. Jedná se o jedinečný komplex mikroorganismů, enzymů a prospěšných hub.
  • Kořenový booster Organics Nutrients BIG start a Organics Nutrients MYKORIZA premium patří k dlouho očekávaným novinkám, které obohatily náš sortiment s obsahem Trichodermy. Doporučujeme! 
  • Pokud chcete ochránit před plísní a dalšími riziky řízky při zakořenění nebo klíčící semínka, můžete použít Biotabs Bactrex - šikovný doplněk ve formě prášku, který kromě Trichodermy obsahuje mimo jiné i velký počet užitečných půdních a kořenových mikroorganismů včetně šesti kmenů Bacillus spp.

trichoderma2

Jakmile se Trichoderma stane neodmyslitelnou součástí péče o vaše rostliny, zvýší se příjem živin, a to hlavně fosforu, ať už pěstujete bylinky, ovoce nebo zeleninu. Rostliny budou lépe snášet stres a odolají případným komplikacím v podobě škůdců či chorob nezávisle na tom, zda je pěstujete v zemině, v kokosu, anebo se věnujete hydroponii.

Přestože se Trichoderma primárně přidává do pěstebního média, a pokud již není rovnou v substrátu obsažena, může být v některých případech aplikována i přímo ke kořenům rostlin. Na každý pád by bylo škoda nevyužít její vyhlášené vlastnosti k větší radosti z každé další sklizně. A pokud se nás chcete na něco zeptat, jsme tady pro vás na známé adrese info@higarden.cz.

Dále doporučujeme tyto produkty: 

Co si přečíst dál?