Jak sázet naklíčená semena?

Nechat semínka klíčit přímo v pěstebním médiu je v praxi a obzvláště pak v případě, že jste si připlatili za jejich kvalitu, trochu náročnější disciplína než použití osvědčeného „triku“ v podobě navlhčené vaty či třeba papíru. Proto hodně growerů nechává semena rostlin klíčit nejprve takto „externě“ a pak teprve přichází na řadu správná sadba již naklíčených semen do substrátu. Přečtěte si jednoduchý návod, jak na to.

seedling-695138_1920

  • Klima je prvním faktorem přímo určujícím zdravý růst čerstvě naklíčených semen. Ta by měla „vyrůstat“ za ideální teploty a vlhkosti. Tyto hodnoty je proto dobré průběžně měřit. Naměřená teplota by se pak měla pohybovat v intervalu 24–28 °C a vlhkost od 70 do 85 %. 
  • Dalším faktorem, podle kterého doporučujeme naklíčená semena sázet, je jejich velikost. Můžete aplikovat zlaté pravidlo a sázet je do hloubky odpovídající jejich velikosti. Například pokud je semínko velké 0,5 cm, jemně jej vmáčkněte do substrátu do hloubky 0,5 cm. 
  • Naklíčená semínka sázejte vždy klíčkem dolů! Rostlina tím spíše vykoukne na povrch, kdy máte téměř vyhráno. 
  • Začínající pěstitelé dělají častou chybu spočívající ve vehementním zalévání naklíčených semínek. Pokud však naklíčená semínka zalejete příliš brzy nebo dokonce přelijete, důsledky v podobě uhynulých kořenů či stonku již těžko napravíte. Zbytečnou a častou chybou v začátcích je také zalévání rostlin přímo u stonku. Mnohem lepší je to kolem něj, s mírným dostupem.  
  • Osvětlení čerstvě vyklíčených semen, představujících rostlinu v nejranějších fázích vývoje, je dalším faktorem, který je nutné ohlídat. V této části vegetativní fáze rostliny je zapotřebí nastavit lampy co nejvýše nad rostliny a dopřávat jim denně 18 hodin světla a 6 hodin tmy. 
  • Větší pěstební kostky z rockwoolu představují ideální prostředí pro vývoj mladých semenáčků. Novou alternativou je Agra-Wool - 100% přírodní kostka ze zemní vlny, disponující malou dírou uprostřed. 
  • Rostlinky v raných fázích vývoje, ať už pěstujete ovoce, zeleninu nebo bylinky, je velice vhodné podpořit kromě základní výživy pro vegetativní fázi ještě kvalitním kořenovým stimulátorem. 

seed-3944361_1920

Doporučujeme tyto produkty: 

Doufáme, že vám tento článek pomůže při péči o čerstvě naklíčená semínka a semenáčky. Proč se také učit chybami, když můžete získat informace, díky kterým se jim můžete vyhnout, že? Rádi vám také poradíme s výběrem produktů pro podporu semenáčků. Jsme tady pro vás na známé adrese info@higarden.cz. 

Co si přečíst dál: