Jak vybrat hnojivo?

Pokud bychom měli vybrat jednu věc na pěstování rostlin v indoor i outdoor prostředí, která je alfou a omegou úspěchu, budou to právě hnojiva. Základní a doplňková hnojiva společně se správným dávkováním velmi ovlivní, jak velkou radost budete mít z nejbližší sklizně. Vybírejte chytře, neboť hned na úvod máme dobrou zprávu. Jde to levně a kvalitně zároveň!

 image1_13

Správná rostlinná výživa nemusí být nic složitého. Konečně, od toho je tady dnešní článek. Zálivka neboli živný roztok obsahující vodu s živinami se nejčastěji aplikuje buď do půdy, respektive substrátu, odkud je pak vstřebávána kořenovým systémem rostliny, anebo se v některých případech aplikuje také postřikem přímo na listy rostlin.

Jako první byste si měli vybrat základní výživu – hnojivo NPK. Složení vybírejte především podle praktikované pěstební metody a prostředí. Podle pěstebního média (substrátu) a metody si vyberte jednu z následujících variant:

Pokud pěstujete indoor a máte k tomu doma k dispozici hydroponický nebo aeroponický systém, využijete uměle vyrobená minerální nebo organo-minerální (biominerální) hnojiva. Ta obsahují kromě základních životadárných látek, kterými jsou dusík, fosfor a draslík také síru, vápník, případně ostatní prvky ve stopovém množství (molybden, chrom, železo ad.). Biominerální hnojiva obsahují kromě anorganických látek i organickou hmotu pro vylepšení půdní struktury. Pozor však na jejich dlouhodobé používání v zemině na stejném místě, aby nedošlo k úplnému vyčerpání půdy.

Podle množství obsažených prvků si můžeme vybrat hnojiva jednosložková, dvousložková (A+B) nebo vícesložková čili komplexní.

Syntetická hnojiva, obsahující vyrovnaný poměr základních živin v koncentrované podobě, se nijak nevylučují ani s pěstováním v zemině nebo kokosu. Pokud si však budete chtít vychutnat čistě přírodní esenci bylin nebo si pochutnávat na šťavnatém bio ovoci či zelenině, doporučujeme hnojit organicky.

V tomto ohledu můžeme jednoznačně doporučit komplexní řadu BioNova Veganics, čítající kromě základních hnojiv i špičkové výživové doplňky jako Vitasol nebo mimořádně účinný a zároveň 100 % přírodní růstový a květový stimulátor X-cel Booster. Mezi oblíbená organická hnojiva patří také ta z produktové řady BioCanna.

image3_5

Podle fáze, ve které se rostlina nachází, vybíráme:

Dvousložková hnojiva (A+B) obsáhnou celý pěstební cyklus a využijete je tedy jak během růstové fáze, tak během tvorby květů a plodů.

Jednotlivé druhy rostlin se liší v potřebě přijímat jednotlivé živiny. Před samotným nákupem je proto důležité ujasnit si své plány, co do pěstování konkrétních bylin či zemědělských plodin a podle toho volit vhodnou výživu. Plánovaný rozsah úrody zase určí, jak velké balení se vám vyplatí, neboť všude samozřejmě platí, že čím větší balení, tím výhodnější cena.

Výživa rostlin má ještě dvě samostatné kapitoly, kterými jsou následují přípravky:

  • Stimulátory podporují vývoj rostlin, ať už se jedná o masivní a rozvětvený kořenový systém, anebo podporu vegetativní fáze či bujného květenství. Podle toho si také můžeme vybrat kořenové stimulátory, růstové stimulátory nebo květové stimulátory. Naši zákazníci si oblíbili zejména univerzální stimulátory, které mohou směle používat po celý pěstební cyklus pro růst i květ.
  • Ochrana proti škůdcům či plevelům a podpora rostlin – sem patří jak víceúčelová hnojiva obohacená o herbicidy, tak úzce zaměřená doplňková hnojiva a biopesticidy.

image2_4

Posledním parametrem, podle kterého můžete hnojiva vybírat je jejich forma neboli skupenství.

Nejčastěji se setkáme s tekutými hnojivy v kapalné formě. Jejich aplikace je velice jednoduchá, jednoduše je zamícháte do zálivky s vodou podle dávkovacích tabulek. Využijete je jak při pěstování v květináčích či truhlících, tak i v hydroponii v rámci sofistikovaných pěstebních systémů.

Alternativou k tekutým hnojivům jsou pevná hnojiva, například ve formě tablet. Pevná hnojiva účinkují v dlouhodobém horizontu a uvolňují živiny postupně. Doba trvání účinku může být při pravidelném zavlažování až 5 měsíců.

Další možností jsou prášková hnojiva. Hnojenou plochu jednoduše poprášíte, anebo je zapracujete přímo do zeminy. Půdu lze zalévat také krystalickými hnojivy rozpustnými ve vodě. Tuto variantu však obecně nedoporučujeme, neboť často vede k degradaci půdy v důsledku vysokého obsahu minerálních solí.

TIP na závěr: Nejlepších výsledků dosáhnete, budete-li vybraná hnojiva a výživové doplňky či aditiva kombinovat se substráty od stejné značky!

Doufáme, že jsme vám výběr hnojiva usnadnili. Na našem e-shopu je skutečně z čeho vybírat, takže nám neváhejte kdykoliv napsat a naši odborníci vám s ideální komplexní výživou pro vaše rostliny rádi poradí. Těšíme se na vaše dotazy na známé adrese info@higarden.cz.

- Hnojiva pro růst
- Hnojiva pro květ
- Bionova Veganics