PLAGRON - pěstování má být zábava pro začátečníky i profesionály

Jaké jsou vaše pěstební cíle? Pokud je znáte, jednoduše si podle nich vyberte styl pěstování od zeminy přes kokos až po hydroponii a my vám prostřednictvím tohoto článku představíme ucelenou výživu rostlin od dalšího z elitních holandských výrobců, jehož produkty vám jich umožní dosáhnout. Tentokrát je to firma Plagron s tradicí od roku 1992. Chcete dosáhnout ještě lepších výsledků? Pak stačí, když základní hnojiva Plagron zkombinujete s dokonale kompatibilními doplňky stejné značky. Samozřejmě dojde také na pěstební média. Bavte se a experimentujte! S Plagronem to není problém, ať už se chystáte rostliny sklízet doma v growboxu nebo venku na zahradě.

a_P_coverbarevnývsechnyrady

Plagron je značka, která patří ve světě zahradničení již dlouhá léta mezi ty úplně nejznámější. Co na ní máme opravdu rádi je, že po celá ta léta dodává na trh kvalitní hnojiva a substráty s certifikací od nezávislých institucí, vyznačující se konstantním složením. A také to, že každý výrobek má v kontextu celého sortimentu své jasně definované místo, takže díky následujícím řádkům budete přesně vědět, po čem sáhnout a co od toho čekat. 

Náš TIP: Pokud si produkty této nizozemské značky získají vaše sympatie, tak nejvýhodnější způsob, jak je otestovat v praxi, představují sety Plagron.

U Plagronu má každý pěstební styl jasně danou barvu:

  • ZELENÁ (100% NATURAL) - přírodní produkty (Plagron Alga ad.) pro organické pěstování rostlin a 100% BIO květy či plody.
  • ČERVENÁ (100% TERRA) - minerální hnojiva pro snadné a rychlé pěstování rostlin v zemině.
  • ORANŽOVÁ (100% COCO) - vše pro rostliny pěstované v kokosu. Základní dvousložková hnojiva i kokosové substráty.
  • MODRÁ (100% HYDRO) - hydroponická hnojiva, na která spoléhají komerční pěstitelé a zemědělci i hobby groweři po celém světě.
  • FIALOVÁ (UNIVERSAL) - univerzální přísady kompatibilní se všemi pěstebními styly. Není jich zbytečně mnoho, jak tomu bývá u některých výrobců. Všechny si představíme, protože všechny mají význam, pokud vás zajímají vysoké výnosy a kvalita sklizně.

Než začneme první produktovou řadou, rovnou předesíláme, že správné dávkování všech produktů značky Plagron vám umožní podrobné dávkovací tabulky. Není totiž nad to experimentovat podle pěstebního plánu!

100% NATURAL

Biologické pěstování má s touto řadou doslova zelenou. Je vaší prioritou skutečně zdravý konečný produkt v podobě květů či plodů s bezvadnou vůní nebo chutí? Produkty Plagron se zeleným štítkem jsou častou volbou našich zákazníků, kteří to mají stejně, ať už při pěstování rostlin doma (indoor) nebo venku (outdoor). Zároveň se jedná o nejvhodnější volbu s ohledem na lidi, zvířata i životní prostředí. A ještě jedna věc. Když si zvolíte pěstování s produkty 100% NATURAL, odpadá vám nutnost měření pH a EC, protože základem tohoto pěstebního stylu je bohatý půdní život, který zajišťuje, že živiny zůstávají rostlinám neustále k dispozici a automaticky pomáhají stabilizovat hodnoty pH. Přístroje pro měření EC zase většinou neumí změřit všechna biologická hnojiva, což ani není třeba. Příroda to jistí.

PLAGRON A PŘÍRODNÍ VÝŽIVA ROSTLIN

Plagron vyrábí dvě základní hnojiva na čistě přírodní bázi. Přesněji řečeno na bázi řas. Jedno je určeno pro fázi růstu neboli vegetativní fázi (Alga Grow) a druhé pro fázi květu (Alga Bloom). V obou případech jde o léty prověřenou klasiku, která ještě žádného pěstitele nezklamala.

a_P_algagrowbloom

Nejen pro tento styl pěstování pak doporučujeme zahrnout do výživy rostlin také univerzální aditiva, jejichž složení nabízí i ekologicky zaměřeným pěstitelům možnost mimořádně efektivních kombinací se základními živinami. Organické přísady se vyznačují logem CU na obalu. Co to znamená? Že veškeré organické produkty Plagron jsou certifikovány společností Control Union.

Pokud vás zajímá pěstování v bio kvalitě a chcete vyzkoušet mocnou kombinaci základních živin s vytříbenými přísadami, jsou tady hned 2 možnosti:

  • Plánujete nejprve pečovat o jednu jedinou rostlinu? Anebo si chcete produkty Plagron otestovat pouze na jedné rostlině? Pak vám pro jeden pěstební cyklus postačí základní hnojiva Alga a přírodní kořenový stimulátor. Přesně to obsahuje STARTER SET.
  • Větší množství rostlin a touha po maximální efektivitě z hlediska jejich výživy? Vyzkoušejte TOP GROW BOX. Obsahuje vše, co vaše rostliny potřebují pro jeden pěstební cyklus na metru čtverečním pěstební plochy. A máte vystaráno!

PŘÍRODNÍ SUBSTRÁTY

Popularita organické výživy rostlin logicky neustále roste, neboť pro zdraví člověka je absence chemie zcela zásadní. Často vítězí také přírodní chuť či vůně konečného produktu, neboť produkty ekologického zemědělství mají čas dozrávat přirozeným způsobem. Trvale udržitelné pěstování rostlin při zachování přírodní diverzity (biodiverzity) je tedy aktuální pro čím dál tím větší množství pěstitelů ze všech koutů naší planety. A opravdu dobrá zemina hraje v tomto procesu stejně důležitou roli jako výše uvedená přírodní hnojiva. Zajímavostí je, že v Evropě se musí bio zelenina a ovoce pěstovat venku. Na jiných kontinentech, například v USA, však mají jinou politiku a indoor produkce rostlinných potravin v bio kvalitě je tam možná i pro komerční účely. Nicméně pro vlastní potřebu si můžete 100% BIO ovoce, zeleninu nebo třeba bylinky vypěstovat pohodlně uvnitř pěstebního stanu i v našich končinách, o tom žádná. V indooru to ale chce co nejlepší 100% přírodní substrát. A právě zde Plagron nabízí nejedno řešení.

V první řadě je potřeba počítat s tím, že bio substráty obsahují mnohem více půdních organismů než ostatní substráty. A půdní organismy jsou prospěšné pro přeměnu organických hnojiv na látky prospěšné pro vaše rostliny. Proto pokud chcete pěstovat bio, je zapotřebí správný substrát (s logem CU viz výše) i hnojiva.

  • Plagron Allmix je hnojený přírodní substrát pro pěstování s bohatým půdním životem. Obsažené živiny vystačí minimálně na prvních 6 týdnů pěstebního cyklu. Jemná struktura zvyšuje schopnost zadržovat vodu. Tato zemina vyniká také svou vzdušností díky příměsi perlitu i různých typů vláken. Zkrátka živná půda, jak má být!
  • Plagron Royalmix je hnojený organický substrát představující vyvážený poměr prvotřídní rašeliny a organické výživy rostlin na prvních 6 týdnů pěstebního cyklu. Obsažené živiny jsou ze substrátu v čase postupně uvolňovány na základě reálných potřeb jednotlivých rostlin. Doporučujeme, je-li pro vás na prvním místě co největší výnos.
  • Plagron Batmix je přírodní substrát s příměsí netopýřího trusu a obsahem živin, které rostlinám také vystačí alespoň 6 týdnů od začátku pěstebního cyklu. Tento substrát vám však doporučujeme pro změnu spíše v případě, že je pro vás na prvním místě výsledná vůně a chuť. 
  • Plagron Promix obsahuje rašelinu s jemnou strukturou a nadstandardními absorpčními vlastnostmi, která žádné živiny neobsahuje, a proto tento produkt doporučujeme zejména zkušenějším pěstitelům, jejichž cílem je úroda v bio kvalitě, ale dávkování živin si chtějí sami řídit už od prvního dne pěstebního cyklu. Tento substrát zaručuje v neposlední řadě i nízkou elektrickou vodivost roztoku (= nízké EC), a tím i rychlejší růst kořenů. 

a_P_substráty

Možná už víte, že není rašelina jako rašelina. V zásadě existují 3 typy rašelin, které nyní uvádíme tak, jak jsou v zemi zastoupeny pod sebou:

  • Bílá rašelina: vrchní živá rašeliníková vrstva a pod ní odumřelé, nicméně ještě nehumifikované zbytky rašeliníku.
  • Přechodová rašelina: z hlediska vlastností něco mezi bílou a černou rašelinou.
  • Černá rašelina: silně humifikovaná, špatně propustná vrstva, permanentně nasycená vodou.

Rašelina, kterou Plagron používá ve svých zeminách, vhodných i pro květináče, pochází z rašelinových polí v Estonsku. Rašeliniště Era v Märjamaa se rozkládají na 350 hektarech, rašeliniště (Kraver) Kalloveen Estonia ve Viljandi na 850 hektarech.

100% TERRA

PŘEDHNOJENÉ SUBSTRÁTY S MINERÁLNÍ VÝŽIVOU ROSTLIN 

Tuto produktovou řadu si pro změnu představíme v opačném gardu. Dříve než přijdou na řadu minerální hnojiva pro pěstování v zemině, zbývá nám představit si ještě dvojici zeminových substrátů, které jsou již součástí produktové řady 100% TERRA:

  • Plagron Lightmix s perlitem je lehce předhnojený substrát s dostatečným obsahem minerálů pro 1 týden pěstebního cyklu. Zajišťuje nízkou hodnotu EC a rychlý růst kořenů. Příměs perlitu zaručuje perfektní provzdušnění zeminy.
  • Plagron Growmix s perlitem již obsahuje dostatek minerální výživy pro první 3 týdny pěstebního cyklu. Pěstitelé tak mají možnost rozhodnout o dalším hnojení během fáze květu.

a_P_substrátytabulka

Tabulkou, srovnávající vzájemně nejdůležitější vlastnosti všech substrátů značky Plagron, můžeme téma rašelinové substráty Plagron opustit a posunout se k níže uvedenému. Substráty a hnojiva z produktové řady 100% TERRA poskytují i méně zkušeným growerům velkou flexibilitu, aby mohli pěstovat co nejvíce intuitivně podle vlastní úvahy.

Náš TIP: Pro lepší výsledky můžete vyzkoušet také originální substrátové doplňky Plagron!

  • Bat Guano je cenný netopýří trus usnadňující dosažení té nejlepší vůně a chuti vaší sklizně. Stimuluje růst, květ i život půdních mikroorganismů.
  • Mega Worm je kvalitní vermikompost, účinně stimulující půdní mikrobiom. Tento substrátový doplněk zajistí rychlé klíčení semen i živelný vývoj kořenového systému rostlin.

Bio Supermix také ve velkém stylu stimuluje půdní život, a tím zlepšuje přirozenou obranyschopnost rostlin. Tento produkt lze s ohledem na jeho vyvážené a čistě přírodní složení používat jednak jako přírodní substrát při pěstování rostlin v květináči, anebo jako biologické hnojivo.

a_P_substrátové doplňky

  • Plagron Perlite je jeden z nejlepších perlitů na trhu. Známý produkt pro zajištění optimálního poměru vody a vzduchu v zemině. To znamená mnohem vzdušnější substrát a lepší odvod vody.

a_P_Perlit

MINERÁLNÍ HNOJIVA PRO PĚSTOVÁNÍ V PŮDĚ A PŮDNÍCH SUBSTRÁTECH

Nejprve je důležité zmínit jednu věc. Zatímco v případě organického pěstování v půdě s řadou 100% NATURAL není třeba pravidelné a přesné měření pH a EC, tady už jsou pH metry a EC metry potřeba. Hnojiva 100% TERRA již obsahují automatický pH-buffer, přizpůsobený vlastnostem průměrné kohoutkové vody. V mnoha případech tedy hodnota pH bude po přidání výživy 100% TERRA již v pořádku. Ale vzhledem k tomu, že voda z vodovodu se na různých místech liší, bude na vás, abyste sami zkontrolovali, zda má připravený živný roztok hodnotu pH ideálně 6,0. Jestliže ne, je nutné ji upravit přidáním pH Plus nebo pH Min. Podobně jako v případě řady 100% NATURAL vyrábí Plagron i základní hnojiva na minerální bázi v balení s kompletními živinami pro fázi růstu (Terra Grow), které je zároveň vhodné také pro mateřské rostliny, a v balení obsahujícím kompletní živiny pro fázi květu (Terra Bloom). Obě varianty zaručují okamžité vstřebávání živin a zároveň jsou kompatibilní se všemi závlahovými systémy.

a_P_TERRAuvod

Pokud máte rádi rychlé, snadné a dobré výsledky, řada 100% TERRA vám bude jistě vyhovovat. Ještě jednou doporučujeme také sety Plagron, v tomto případě pro jednu rostlinu STARTER SET TERRA nebo komplexní set pro pěstování v zemině na metru čtverečním - TOP GROW BOX TERRA

100% COCO

Tento pěstební styl má mezi více i méně zkušenými growery čím dál tím více příznivců. Ano, řeč je o pěstování v kokosu.

KOKOSOVÉ SUBSTRÁTY PLAGRON

Pro tuto disciplínu vyvinul Plagron pěstební média na bázi kokosových vláken, která zaujmou především následujícími benefity:

  • Jednoduchost a praktičnost.
  • Stabilní pH. Kokosový substrát Plagron zaručuje, že v substrátu nemusíte očekávat žádné rychlé výkyvy hodnoty pH, zatímco u minerální vlny a jiných hydrologických substrátů to možné je.
  • Zaručená maximální hodnota EC ve výši 0,14 mS/cm. Tento bod je extra důležitý a odlišuje kokosové substráty Plagron od celé řady konkurenčních výrobků. Jde o důkaz toho, že pěstujete s tím nejryzejším a nejlépe vymytým kokosovým substrátem, jaký je na trhu k dostání.
  • Kokosové substráty Plagron působí jako houba. Zadržují velké množství vody, a přitom zůstávají perfektně vzdušné, což vám v praxi velmi usnadní vyladit zálivku k dokonalosti. Při pěstování v kokosu dávkujete rostlinám živiny od prvního dne, takže co víc si přát.
  • Kokosové substráty Plagron lze většinou využít i opakovaně.

Kokos společnosti Plagron pochází z palem, které rostou na palmových plantážích v jižní Indii. Pokud jde o klasické kokosové substráty, dodávané v pytli, vyrábí Plagron z hlediska složení celkem 3 varianty:

  • Plagron Cocos Premium je plně pufrovaný kokosový substrát bez hnojiv pro snadné hydroponické pěstování se stabilní hodnotou pH. Zkrátka základní kokosový substrát nejvyšší kvality (viz níže).
  • Plagron Hydro Cocos 60/40 představuje vskutku ideální směs pro hydroponii. Příměs keramzitu se stará o dokonalou drenáž a plně pufrovaná kokosová vlákna výborně zadržují vodu s živinami.

Plagron Cocos Perlite 70/30 je kokosový substrát upravený tak, aby vznikla vzdušná hydroponická směs s příměsí perlitu, schopná udržovat stabilní pH a nízké EC.

a_P_klasickekokosovesubstry

Zcela bez hnojiv jsou i kokosové rohože Plagron Cocos Slab a kokosové brikety Plagron Cocos Brix. S těmi se lépe manipuluje a snáze se skladují, neboť jsou vyrobeny z kokosových vláken v dehydrovaném stavu. Běžně se také používají opakovaně. Stačí je po každé sklizni vyčistit.

  • 1 pěstební rohož Plagron Cocos Slab pojme 3–6 rostlin.
  • 1 briketa Cocos Brix je ekvivalentem 7 litrů kokosového substrátu, připravenému k použití.

Můžete si přečíst také samostatný článek: Jak používat pěstební rohože?

Proces pufrování

Zajímá vás, co znamená, že jsou vlákna kokosu plně pufrovaná? Pufrování je proces, v jehož průběhu se do substrátu přidává velké množství vápníku a hořčíku (viz schéma - obr. 1). Tím se zaručí odplavení veškerého obsahu sodíku a draslíku (viz schéma - obr. 2). Díky tomu je kokos zbaven molekul sodíku a draslíku. Kladně nabité molekuly vápníku a hořčíku se všechny naváží na záporně nabité kokosové struktury (viz schéma - obr. 3). Proto veškerý vápník a hořčík, který se do substrátu dodává prostřednictvím hnojiv, bude pro rostliny snadno dostupný a zabrání se nedostatku živin. A teprve po úspěšném dokončení tohoto procesu je výsledný kokos zabalen a prodán coby pěstební médium. Garanci kvality potvrzuje štítek RHP. Plagron průběžně kontroluje kvalitu v rámci všech uvedených kroků a vzorek je vždy odebírán z každé šarže. Kvalifikace RHP zaručuje následující vlastnosti kokosových substrátů:

  • Vyvážený poměr sodíku, draslíku, vápníku a hořčíku.
  • Žádný obsah písku, plevele ani patogenů.
  • Fyzikální stabilita (kokos se nestlačuje).
  • Vynikající schopnost zadržovat vodu.

a_P_PUFROVANIprocesschema

Výroba kokosových substrátů Plagron pod drobnohledem:

  • Rozložená kokosová rašelina, označovaná někdy také jako prach z kokosových vláken, zvyšuje u finálního produktu schopnost absorbovat vodu a živiny, které rostlina může využít. Díky tomu v praxi stačí zalévat rostliny méně často a živiny se neztratí tzv. louhováním.
  • Slupka kokosového ořechu se skládá ze dvou částí: vlákna a rašelina. Kokosová rašelina je tmavá práškovitá látka, která je vedlejším produktem extrakce vláken. Kokosové substráty Plagron obsahují převážně kokosovou rašelinu.
  • Po získání je kokosová rašelina přepravena do velkých skladovacích zásobníků, kde zraje minimálně půl roku. Proces zrání probíhá na čisté, betonové podlaze, aby bylo zaručeno, že kokosovou rašelinu neznečistí písek, plevel či další patogeny. Skladovací zásobníky jsou navíc ohrazeny vysokou zdí. Řádné zrání za podmínek s příznivou teplotou, optimálním množstvím kyslíku a vlhkostí zlepšuje vlastnosti kokosové rašeliny. Proces pufrování už jsme si vysvětlili. Pro zajištění kvalitního substrátu je kokosovou rašelinu nutno také řádně proprat vodou. Nejeden výrobce prodává svůj produkt po jediném propláchnutí. Jedním z důvodů, proč společnost Plagron dodává na trh kokosové substráty té nejvyšší kvality tkví i v tom, že jde ještě o krok dál, neboť kokosová rašelina se dopravuje do Nizozemska, kde znovu podstupuje přísně kontrolovaný proces pufrování.

HNOJIVA PLAGRON DO KOKOSU

Plagron přináší pěstitelům, kteří si oblíbili pěstování rostlin v kokosu, snadno vstřebatelné živiny v širokém rozsahu pH. Obsahuje je dvousložkové základní hnojivo Plagron Cocos A+B. Výhodou tohoto produktu je, že hnojivo v nádobě nekrystalizuje. Složení základního hnojiva pro kokos je obohaceno o prospěšné fulvonové a huminové kyseliny. Pokud ještě nevíte, jak významným přínosem ve výživě vašich rostlin se mohou stát, doporučujeme samostatný článek s názvem Fulvonové a huminové kyseliny: význam a využití ve výživě rostlin.

a_P_COCOSAB

100% HYDRO

A jsme u hydroponie! Právě této pěstební metodě je věnována modrá produktová řada značky Plagron. Hydroponické pěstování dává zkušeným growerům volnou ruku v dávkování živin i dalších aspektech pěstování jako je například pH. Pokud vlastníte hydroponický systém a chcete maximální kontrolu, řada 100% HYDRO je přesně pro vás!

Co máme na mysli maximální kontrolou? A proč doporučujeme modrou řadu od Plagronu spíše zkušenějším pěstitelům?

  • Při tomto pěstebním stylu si pěstitel sám určuje základní věci jako jsou hodnoty pH nebo EC. Jediná chyba může znamenat tzv. spálení kořenů a zničenou úrodu. S touto produktovou řadu už byste proto měli mít ideálně v malíčku měření pH včetně procesu kalibrace měřidel nebo regulaci pH živného roztoku v nádrži. Hydroponické systémy si zase žádají mimo jiné dobře seřízený a spolehlivý časovač. Chybně seřízený časovač by vaše rostliny mohl utopit či naopak usušit.

Náš TIP: Spínací hodiny TechGrow: jiná liga spínání!

  • Pěstitel si sám určuje také dávkování živin, a to hned od prvního dne pěstebního cyklu. To však platí pro zkušené pěstitele. Zejména začínající growery jednoznačně opět odkazujeme na dávkovací tabulky (viz výše). Budete-li se jich držet, vyvarujete se zbytečných chyb.
  • Nesprávnou hodnotu pH nebo EC lze do jedné hodiny napravit vymýváním. Zde už se dostáváme k nutným zkušenostem a také pozornosti. Je důležité sledovat, jak rostliny v hydroponickém systému na zvolené dávkování reagují a následně přesně reagovat na jejich požadavky.

a_P_HYDRO

PLAGRON - SUBSTRÁTY PRO HYDROPONII

Inertní hydrologická pěstební média Plagron Euro Pebbles se ze všeho nejvíce hodí pro recirkulační systémy jako jsou například hydroponické systémy Atami Wilma. Ze své podstaty neobsahují žádné živiny. Jsou také čistější a silnější než porovnatelné produkty. Zdobí je mimořádná schopnost vstřebávat molekuly vody a kyslíku.

Využíváte pro pěstování plastové květináče? I malá vrstvička Euro Pebbles dole v květináči se postará o extra drenáž a chrání tak rostlinu před utopením!

Euro Pebbles, dostupné nově také v 10litrovém balení, je možné používat celé roky! Jílové oblázky stačí namočit po sklizni na 24 hodin do roztoku s Pure Zym při hodnotě pH 5,5. Poté je důkladně vypláchněte živným roztokem s Plagron Hydro A&B (1 ml na litr vody) při hodnotě pH 5,5.

PLAGRON - HYDROPONICKÁ HNOJIVA

Dvousložková výživa rostlin pěstovaných hydroponických systémech obsáhne růstovou i květovou fázi. Vysoká koncentrace obsažených živin předurčuje Plagron Hydro A + B k velmi hospodárnému využití. Hydroponické hnojivo Plagron v nádobě nekrystalizuje. A teď důležitá poznámka. Byla by věčná škoda nepoužívat jej v kombinaci s přípravkem Green Sensation! Tímto tipem jsme postupně dospěli až k produktů značky Plagron s fialovým štítkem, které tvoří ucelenou řadu oblíbených výživových doplňků.

a_P_COVER1

UNIVERSAL

Veškerá aditiva Plagron Universal lze bez obav kombinovat se všemi hnojivy a substráty, které jsme si dnes představili. A jak již bylo řečeno, je-li vaším cílem úroda v bio kvalitě, organické doplňky rozeznáte pomocí loga CU na obalu.

GREEN SENSATION

Tento mocný výživový doplněk 4v1 je v kontextu celého sortimentu značky Plagron samostatnou kapitolou a postupně se stal nepostradatelným pomocníkem tisíců growerů. Pokud používáte Green Sensation, nemusíte většinou používat žádné další PK hnojivo, booster nebo třeba enzymy, což znamená výjimečnou nákladovou efektivitu. Proč? Protože Green Sensation toho umí vážně hodně: 

  • Zlepšuje kvetení - během květové fáze si rostliny obecně žádají více fosforu a draslíku. Jednou ze čtyř funkcí tohoto přípravku je tedy plnohodnotně nahradit doplňková hnojiva typu PK a doplnit oba prvky v ideálním poměru.
  • Zvyšuje celkovou odolnost rostlin - pevnější buněčné stěny a více organického materiálu pomáhají rostlinám zůstat v dobré kondici.
  • Zlepšuje vlastnosti půdy - čím lepší půda, tím lepší úroda. Tato rovnice vás jistě nepřekvapí. Některé složky, obsažené v přípravku Green Sensation, příznivě působí v bezprostředním okolí kořenů rostlin, kde je žádoucí, aby byla půda co nejvzdušnější.
  • Maximalizuje výnosy - zaručuje, že bude rostlinná míza bohatá na správné živiny pro iniciaci procesu vedoucího k nejlepším možným výnosům.

Zajímá vás, jak přesně Green Sensation funguje? Obsahuje látky, které v rostlinách vyvolávají a stimulují tzv. slaný stres. Byť to může znít agresivně, z hlediska zahradničení jde o zdravý proces. Je-li slanost substrátu příliš vysoká, zvyšuje se osmotický potenciál rostliny. Koncentrace solí totiž odčerpává vlhkost z rostliny přes půdu. V důsledku toho rostlina zažívá zmíněný slaný stres. Nastává přirozená reakce, kterou se rostlina snaží zabránit svému uschnutí. Proto začne vytvářet a uchovávat doplňkové organické prvky nebo pevné částice, například minerály, cukry a aromatické sloučeniny. Osmotický potenciál rostliny se tím ještě navýší a voda se vrátí zpět do jejích buněk. Výsledkem je koncentrovanější finální produkt při pěstování ovoce, zeleniny i léčivých bylin. Jinými slovy Green Sensation přiměje rostlinu, aby věřila, že musí vytvořit více rostlinné hmoty, a mohla tak z půdy přijímat více vody, což vede k těžším a mohutnějším květům i plodům.

a_P_greensensation

SUGAR ROYAL

  • Tento přípravek na bázi aminokyselin, kterých obsahuje opravdu hodně, vyvolává v rostlinách pro změnu stres ze sucha. Ale ani z toho nemusíte mít obavy. Funguje to tak, že rostlina přejde do režimu přežití. V důsledku toho chce zachytit pyl a má jen jednu možnost, jak to udělat: vytvořit více pryskyřice. Zvýšená produkce pryskyřice přispěje k výrazně lepší chuti vaší sklizně. Pokud použijete Sugar Royal spolu s Green Sensation, dosáhnete excelentní chuti.
  • Sugar Royal zároveň redukuje dobu kultivace na nezbytné minimum.

START UP

  • Báječný organominerální základ pro mladé rostliny, který vznikl spojením kořenového stimulátoru a růstového hnojiva.
  • Obsahuje kompletní živiny pro rostlinný růst a energický rozvoj kořenového systému.
  • Stimuluje tvorbu chlorofylu, úzce souvisejícího s fotosyntetickou aktivitou rostlin. A jak už nejspíš víte, fotosyntéza a vývoj rostlin jsou spojené nádoby.

POWER ROOTS

  • Ideální produkt při přesazování rostlin nebo zakořenění řízků!
  • Zlepšuje příjem živin.
  • Vylepšuje strukturu zeminy.

a_P_SUGARROYALPOWERROOTS

PURE ZYM

  • Enzymatické hnojivo zrychlující absorpci živin. Pokud vás zajímá, co jsou to enzymy a v čem spočívá jejich význam při výživě rostlin, doporučujeme samostatný článek: Enzymy.
  • Tento přípravek dále poskytuje ochranu před usazováním škodlivých solí v substrátu.
  • Zvyšuje také schopnost vstřebávání kyslíku.

VITA RACE

  • Zjednodušeně řečeno jde o železo ve spreji, používané pěstiteli v průběhu vegetativní i květové fáze.
  • Stimuluje tvorbu chlorofylu i celkový růst a květ.
  • Zlepšuje obranyschopnost rostlin.

VITA START

  • Vitamínový sprej pro sazeničky, řízky a mateřské rostliny.
  • Stimuluje tvorbu chlorofylu, rozvětvení rostliny během růstu a v konečném důsledku i tvorbu velkých, šťavnatých plodů.

SILIC ROCK

  • Složení tohoto přípravku na bázi křemíku posiluje buněčné stěny pro vyšší odolnost a zlepšuje absorpci fosforu, vápníku i mikronutrientů.
  • Přečtěte si samostatný článek: Vliv křemíku na zdraví rostlin.

FISH FORCE

  • V tomto biologickém hnojivu je zastoupeno velké množství prvků, a proto se používá především jako postřik na listy v průběhu vegetativní fáze.
  • Je vhodné pro indoor i outdoor kultivaci rostlin.
  • Výsledkem je rychlejší růst, zelenější listy (stimuluje tvorbu chlorofylu) a nezdolný imunitní systém vašich rostlin.
  • Lze využít také pro mateřské rostliny.

PK 13-14

  • Klasické aditivum typu PK od Plagronu pro pevnější a kompaktnější plody.
  • Stimuluje a urychluje růst i květ.

a_P_UNIVERSALVSECKOMOZNE

Nesmíme zapomenout zmínit ani doplňky umožňující pěstitelům získat snáze kontrolu nad zásadními aspekty pěstebního procesu:

  • Produkty Plagron pro úpravu pH na chemické bázi už jsme zmínili výše. S těmi zacházejte obzvláště opatrně a počítejte s tím, že s ohledem na jejich složení je možný pouze osobní odběr.
  • Sortiment této značky však zahrnuje také bezpečný a organický regulátor pH- LEMON KICK, vhodný pro organické (Alga) i minerální (Terra) hnojiva.
  • Pokud používáte vodu z reverzní osmózy (RO), anebo je-li voda, kterou zavlažujete vaše rostliny, měkká, doporučujeme CALMAG PRO.
  • CALCIUM KICK zvyšuje hodnotu pH a zlepšuje strukturu půdy.

ÚSPĚŠNÁ SADBA A KLONOVÁNÍ SE ZNAČKOU PLAGRON

Plagron myslí i na nejmladší rostlinky, které jsou ještě náchylné, a proto se vždy vyplatí podpořit je přípravkem, který má smysl. Co v této otázce nabízí holandský výrobce?

  • PLAGRON SEEDBOOSTER PLUS
    • Hnojivo vyvinuté speciálně pro první fázi života rostlin.
    • Používá se k navlhčování semen až do jejich vyklíčení.
    • Klíčení urychluje až o 40 %.
    • Po jeho aplikaci očekávejte intenzivní růst vašich rostlin. Stačí 7 kapek na litr vody!
    • Vhodné pro všechny pěstební styly.
      • PLAGRON SEEDING & CUTTING SOIL
        • Sadbovací a řízkovací substrát vyrobený opět s ohledem na citlivé klony (řízky) a sazenice.
        • Postará se o to, aby měly nejmladší rostlinky skvělý start do života.
        • To se projevuje živelným vývojem kořenů.
        • Klonovací substrát od Plagronu se vyznačuje velmi nízkou hodnotou EC a optimální hodnotou pH.

      TIP na závěr: Kompletní kit a nejen z pohledu našich zákazníků zároveň hit pro bezpečné klíčení sazeniček PLAGRON SEEDBOX.

      a_P_SEEDING

      Plagron umí, a tak s ním nikdy nešlápnete vedle. Ať už si vyberete jakýkoliv pěstební styl. Neváhejte se nás ptát na vše, co vás zajímá, například na známé e-mailové adrese info@higarden.cz. Těšíme se na vaše dotazy a každý nákup vám rádi usnadníme!

      Dále doporučujeme tyto produkty:

      Co si přečíst dál: