Jak pěstovat listovou zeleninu a saláty?

Vypěstovat si s příchodem léta na zahradě nebo v growboxu vlastní poctivou listovou zeleninu má pro každého pěstitele spoustu plus. Pěstování listové zeleniny navíc není ani trochu složité a zabere méně času než pěstování zemědělských plodin. Jedná se tak o ideální způsob, jak si nenáročné zahradničení poprvé vyzkoušet v praxi a rovnou z toho mít užitek, ať už na talíři, respektive v salátové míse, nebo posléze v podobě zdravotních benefitů. Zkrátka nejvyšší čas připomenout si nejen důvody, ale i základní předpoklady pro úspěšnou sklizeň listové zeleniny. Přečtěte si, jak si letos jednoduše vypěstovat šťavnatou vitamínovou bombu.

a_COVERKAPUSTA

Jaká jsou specifika pěstování listové zeleniny?

  • Listová zelenina obecně, neboť pod tímto pojmem se skrývá opravdu mnoho druhů, z nichž si alespoň ty nejzdravější vyjmenujeme o kousek níže, představuje pro lidský organismus vydatný přírodní koktejl přímo napěchovaný vitamíny, minerály či antioxidanty. Proto by byla škoda, nevyužít kvalitní organická hnojiva, která vám pomohou ke svěží úrodě v souladu s přírodou i s ohledem na životní prostředí. Výsledkem je pak čistě přírodní složení bez špetky chemie a intenzivní, autentická chuť. Zajímá vás, jaká jsou nejlepší biologická hnojiva? Vyzkoušejte například 100% přírodní hnojiva značky BIOCANNA. Jednoznačná odpověď na tuto otázku každopádně neexistuje, ale pro začátek vám rozhodně dobře napoví následující články:

Náš TIP: Zvýhodněné sety pro první sklizeň jsou nejlepší cestou, jak se s výživou rostlin od konkrétního výrobce seznámit během jednoho pěstebního cyklu. Tady je pár příkladů:

a_LISTOVA_STARTERKIT

  • S ohledem na skutečnost, že v naprosté většině případů se sklízejí pouze listy, ušetříte coby pěstitel spoustu času, protože na rozdíl od jiných druhů nemusíte v případě listové zeleniny čekat, až dozrají plody.
  • Listová zelenina potřebuje pravidelnou, výživnou zálivku, směřovanou mimo samotné listy a srdéčka. Vydatnou zálivku představuje voda, ve které jsou rozpuštěna kvalitní hnojiva v dostatečné koncentraci. Nikoliv příliš velké množství vody. Listovou zeleninu zalévejte spíše častěji, ale menším množstvím vody. Kromě pravidelného zalévání a dostatečně prohnojené půdy však listová zelenina na pěstitele žádné jiné zvláštní nároky neklade, a proto jsme hned v úvodu tohoto článku naznačili, že jde o skvělou příležitost, jak s pěstováním začít. Listová zelenina je pro začátečníky jako stvořená!
  • Díky krátkému pěstebnímu cyklu nepotřebujete ani skleník. Listové zelenině svědčí spíše chladnější ovzduší. Některé druhy lze pěstovat dokonce celoročně. Pokud je to možné, zasaďte listovou zeleninu do polostínu a vyhněte se příliš kyselé půdě. Pokud chcete mít jistotu, můžete využít pomůcky pro měření pH.
  • Konzumní částí listové zeleniny jsou listy, popřípadě stonky, které bývají nejčastěji konzumovány syrové neboli raw. V této podobě totiž obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek, čímž se opět vracíme k významu úrody v BIO kvalitě.
  • Všechny druhy listové zeleniny se vyznačují velmi nízkým obsahem kalorií, a právě proto bývají například ve formě čerstvých salátů častým základem redukční diety.
  • Aby to pro growery - začátečníky nevyznělo až příliš růžově, listová zelenina pěstovaná outdoor, tedy venku pod širým nebem, nezřídka čelí invazi všelijakých škůdců. Aby například slimáci neokusovali listy dříve než vy, doporučujeme osvědčený přírodní postřik proti škůdcům Canna CURE. Můžete si přečíst také samostatný článek: Jak se vypořádat se škůdci?

CANNA_CANNACURE

  • Účinná bio ochrana proti škůdcům a chorobám je rozhodně na místě. Nejde totiž jen o škůdce. Pomůže vám také předejít nemocem houbového charakteru, které listy rostlin nejčastěji napadají. Součástí prevence jsou kromě vhodných preparátů také dostatečné rozestupy mezi jednotlivými rostlinami v záhonu. 
  • Jak jsme si již vysvětlili, listová zelenina má tu výhodu, že nemusíte čekat, až dozrají plody.  Proto ani v létě není pozdě na sadbu. Klíčení sazenic a zakořenění řízků vám usnadní sadbovače, plastový skleník a také sadbovací substrát, určený přímo pro úspěšný výsev a řízkování. Při sázení listové zeleniny je nejdůležitější, aby byla srdéčka rostlin nad úrovní zeminy.

a_LISTOVA_SKLENIK

  • Pokud s pěstováním listové zeleniny ještě nemáte žádné zkušenosti, nezapomeňte, že dozrává rychle a těžko se skladuje. Proto si výsadbu listové zeleniny rozumně rozvrhněte.

Nyní si pojďme specifika pěstování listové zeleniny shrnout pro jistotu ještě ve zkratce:

  • Výrazně kratší doba pěstování, která může být v porovnání s jinými druhy zeleniny až poloviční.
  • Potřeba rostlin přijímat dostatek živin prostřednictvím pravidelné zálivky, tzn. spíše častěji, ale v menších dávkách. Na rozdíl od pěstování rajčat, paprik či okurek totiž musíme počítat se slabším kořenovým systémem, v jehož důsledku si rostliny listové zeleniny nejsou schopny obstarat veškeré potřebné živiny ze svého okolí. Kořenový systém dokáže posílit i 100% organický kořenový stimulátor jako je například BioBizz Root Juice.

a_LISTOVA_ROOTJUICE

Zajímá vás, jaké jsou nejzdravější druhy listové zeleniny vhodné pro pěstování na zahradě? Je jich celá řada. Pro inspiraci vybíráme alespoň několik nejoblíbenějších:

  • Špenát: Obsahuje vitamíny K, A. Dále také folát - přirozenou formu vitamínu B9, důležitou pro správnou srážlivost krve. Vysoký obsah draslíku a současně nízký obsah sodíku pomáhá regulovat krevní tlak. Špenát je také oblíbeným veganským a vegetariánským zdrojem vápníku.
  • Kapusta: Obsahuje vitamíny, minerály a antioxidanty v takové míře, že je považována za jednu z nutričně nejvíce hodnotných rostlin na planetě.
  • Petržel zahradní naťová (petrželka): Rostlina příbuzná kořenové petrželi má listy plné vitamínů A, B, C i E, železa, hořčíku i draslíku. Silice obsažené v její nati se vyznačují silnými detoxikačními účinky. 
  • Salát hlávkový: Letnička nebo dvouletá rostlina tvořící typické hlávky, které sestávají ze zelených, načervenalých či tmavě červených listů. Zde hodně záleží na konkrétní odrůdě. Tato superpotravina ocení slunné místo. Za něj se vám odvděčí vysokým obsahem antioxidantů, vitamínů (C, E, B1, B2) i karotenu. Nutriční profil hlávkového salátu čítá také důležité minerály jako vápník, hořčík či železo. Hlávkový salát snižuje únavu, podporuje trávení a platí za součást přírodní prevence kardiovaskulárních onemocnění.
  • Ledové saláty: I tuto dobrotu už si budete moci vychutnat díky vlastní sklizni v bio kvalitě a nemusíte se spoléhat na regály v supermarketech. Odrůdu „Zeus“ lze bez problému vypěstovat i v létě, a kromě vysokých výnosů vás mile překvapí i její svěží chuť! Velmi aktuální je také odrůda „Pražan“, která se s oblibou pěstujete také zejména v létě. Navzdory názvu v Čechách i na Moravě. Jejím poznávacím znamením jsou velké hlávky.
  • Listové saláty: Tomuto typu salátů se přezdívá také česáčky. To proto, že sklizeň probíhá průběžně. Zralé listy se odlamují a mezitím dorůstají další. Například odrůdu „Dubáček“ lze bez problému pěstovat i v létě, prakticky od jara do podzimu. 

Není pochyb o tom, že pravidelná konzumace listové zeleniny podporuje fyzické i duševní zdraví. Jednotlivé druhy je vhodné střídat, neboť z hlediska nutriční hodnoty nabízí každý trochu odlišné složení. Všechny však obsahují kyselinou listovou. Foláty, o kterých jsme se zmínili v souvislosti se špenátem, mají pozitivní dopad také na mozkovou činnost.

a_LISTOVA_zaver

Máte-li jakékoliv otázky na téma pěstování listové zeleniny, neváhejte je směřovat na známou adresu info@higarden.cz.

Dále doporučujeme tyto produkty:

Co si přečíst dál: