Tipy na pěstování se zavlažovacími systémy AutoPot

Hydroponické systémy AutoPot si vás získají díky snadnému použití i průběžné údržbě. Hydroponie je coby pěstební metoda spojená s vidinou bohaté úrody. A aby vám oblíbené samozavlažovací systémy AutoPot umožnily zaznamenat co nejlepší výsledky, připravili jsme pro vás v tomto článku hned několik praktických rad a informací.

autopotobr2

TIP č. 1

  • Všechny zavlažovací systémy a moduly AutoPot jsou dodávány s kořenovou kontrolou.
  • V závislosti na konkrétním systému nebo modulu může kořenová kontrola představovat kombinaci prvků PotSock (měděný návlek), Root Control Disc (RCD) a Marix Disc, které se používají v následujících konfiguracích:
    • 1Pot: Marix Disc v květníku, RCD v zásobníku (zlatý lícem nahoru)
    • easy2grow: Marix Disc v hrnci, PotSock na základně hrnce (zlatý lícem nahoru)
    • XL: RCD ve zlatém provedení lícem dolů
    • XL FlexiPot: PotSock na základně květníku (zlatý lícem nahoru)

TIP č. 2

Pro zajištění vynikajících výsledků při pěstování se důrazně doporučuje umístit na dno každého květináče keramzit neboli hydroton (jílové oblázky) se stabilní hodnotou pH, nebo případně také 1" (25 mm) Growstones či umytý štěrk. Navrch poté rozmístěte zvolený substrát a zalijte vodou.

TIP č. 3

Pokud používáte AirDome coby malý a levný doplněk, který může zvýšit vaše výnosy až o 130 %, v kombinaci s velkými systémy určitě zvažte použití větších čerpadel, která vám umožní připojit 16mm trubku (standardní hadici). Zrcadlete přívod vody a zmenšete potrubí na 6 mm u každého připojení AirDome pomocí fitinků (spojek) AutoPot. Do kořenové zóny nikdy nefoukejte studený vzduch, pouze teplý vzduch.

TIP č. 4

V případě hydroponické kultivace více než šesti rostlin zvažte použití větší nádrže a přivádějte vodu 16mm trubkou (standardní hadicí), čímž se trubka zmenší na 9 mm u každého připojení AQUAvalve pomocí fitinků (spojek) AutoPot. Spojky a další originální příslušenství AutoPot naleznete ZDE.

TIP č. 5

Před vložením do podnosu vždy očistěte stěnu a dno každého květináče, abyste odstranili veškeré nečistoty a měli jistotu, že bude váš hydroponický systém čistý. Také váš AQUAvalve je důležité udržovat čistý.

TIP č. 6

Zavlažovací systémy AutoPot, vybavené AQUAvalve5 s 9mm trubkou a armaturami, lze použít k zásobení rostlin minerálními nebo organickými hnojivy přes nádrž a potrubí. Organická hnojiva budou vyžadovat vodní čerpadlo v nádrži běžící na 15 minut každé 2 hodiny a čištění nádrže, čerpadla a filtru pokaždé, když se nádrž vyprázdní. Pokaždé, když se nádržka vyprázdní, propláchněte potrubí čistou vodou.

TIP č. 7

Nezapomeňte, že než zavlažovací systém AutoPot zapnete, je velmi důležité umožnit nejdříve vašim rostlinám, aby se usadily, jakmile je zalijete a umístíte do květníků. Ideální doba usazení závisí na mnoha faktorech, mezi které patří druh dané rostliny, dále její velikost nebo také teplota a vlhkost, tzn. mikroklima v pěstebním prostředí. Obecně můžeme tuto dobu vymezit na 5-21 dní v závislosti na velikosti nádoby, ale pokud si nejste jisti, jednoduše pěstební nádobu potěžkejte v rukou. Pokud je těžká, tak stále ještě obsahuje hodně vlhkosti. V opačném případě hydroponický systém AutoPot jednoduše zapněte.

TIP č. 8

Nikdy neumísťujte vzduchovací kámen do nádrže. Pravděpodobně by došlo ke zvýšení pH vody. V tomto případě vám lépe poslouží malá vodní pumpa, nicméně ani jedno zařízení není nezbytné.

TIP č. 9

Aby vaše potrubí zůstalo bez usazenin, ujistěte se, že máte na jeho konci kohoutek, který by měl být pravidelně každých několik týdnů otevřen a voda by měla vytékat do připravené nádoby po dobu 30 sekund až 1 minuty.

TIP č. 10

Nádrž vždy zvedněte minimálně 150 mm nad podlahu a znovu ji naplňte ve chvíli, kdy v ní bude zbývat třetina vody... Nikdy nenechte nádrž vyprázdnit.

TIP č. 11

U každé nádržky vždy používejte filtr. Filtry by se měly kontrolovat jednou měsíčně a v případě potřeby vyčistit.

TIP č. 12

Vždy se ujistěte, že je zařízení AQUAvalve upevněno k podložce (tácu), aby se zabránilo jeho plavání po zaplavení podložky vodou. Pokud používáte podložky navržené pro AutoPot, jednoduše umístěte půlměsíc AQUAvalve nad T spoj a pevně zatlačte dolů. Pokud používáte AQUAvalve v zahradním tácu, umístěte nově navržený kryt AQUAvalve MK2 přes AQUAvalve.

TIP č. 13

Nedoporučujeme umístění podložek na studené betonové podlahy, neboť tím dochází k nežádoucímu ochlazování vody zespod, což následně ovlivní růst vašich rostlin. Zvažte umístění polystyrenu, kartonu nebo podobného materiálu s izolačními vlastnostmi pod každý tác, abyste zajistili, že teplota vody nebude tímto způsobem ovlivněna. V případě potřeby lze podnosy zvednout nad podlahu.

TIP č. 14

Proplachování (flushing) není v případě hydroponických systémů AutoPot nutné. Jednoduše znovu naplňte nádrž pouze čistou vodou. V případě potřeby vyrovnejte pH a 7-14 dní před sklizní už nechte své rostliny „pít“ pouze vodu.

TIP č. 15

Umístění malých sazenic přímo do květináčů se nedoporučuje. Zalévejte pouze vhodně založené rostliny.

TIP č. 16

Když jsou rostliny malé a odkryté, zvažte umístění vlhkostní kupole/víka na každou rostlinu, která udrží vlhkost kolem rostliny a urychlí růst.

TIP č. 17

Za extrémních okolností nadměrného hnojení nalijte do hrnce několik litrů vody s vyváženým pH a nechte ji odkapat. Hnojivo začněte znovu aplikovat s poloviční koncentrací živin po dobu jednoho týdne.

autopotobr1

Výše uvedené tipy by vám měly zpříjemnit použití hydroponických systémů AutoPot v praxi, abyste je využili maximálně efektivně. Ať už teprve přemýšlíte nad tím, že si některý z modulů pořídíte, anebo už jej máte doma, neváhejte se nás zeptat na cokoliv ohledně použití nebo výběru systému AutoPot na známé adrese info@higarden.cz.

Doporučujeme tyto produkty: 

Co si přečíst dál?