Co je to bioponie?

Dvěma slovy: organická hydroponie. Už jste o ní slyšeli? Pokud ne, tak si přečtěte dnešní článek, ve kterém si vysvětlíme, v čem spočívá chytrá a ekologická metoda přinášející pěstitelům radost z překvapivě intenzivního růstu jejich rostlin. 

bioponie1

Bioponie poskytuje rostlinám půdní humus v kombinaci s množstvím velkých organických molekul. Výsledky překvapí i ostřílené growery! 

Samotný pojem bioponie představil v roce 2004 William Texier, spoluzakladatel legendární značky General Hydroponics, která se nedávno přejmenovala na Terra Aquatica. Níže najdete odkaz na samostatný článek, kde uvádíme přehled změn, ať už jde o hnojiva nebo hydroponické systémy, zkrátka co se mění na co. Tento pán je mimo jiné také autorem této „hydroponické bible“. Jeho koncept bioponického pěstování rostlin znamenal skutečný posun, neboť završil dlouholeté úsilí vědců, kteří hledali cestu k organické hydroponii v praxi. 

Hlavní výhody této metody jsou prakticky kombinací klasické hydroponie a organického způsobu kultivace rostlin: 

  • Princip udržitelného organického zemědělství 
  • Menší objem listů a stonků při stejném výnosu jako u klasické hydroponie 
  • Výrazná úspora vody a živin 

Ptáte se, čím to, že se bioponie nese ve znamení výše uvedených benefitů? Ano, zejména druhý a třetí bod může příjemně překvapit. Ke zlepšení kvetení dostávají „bioponicky“ pěstované rostliny jen malinké množství dusičnanů, přičemž zároveň dochází k žádoucímu omezení nadbytečného vegetativního růstu. Zjednodušeně řečeno, rostlina tvoří to, co opravdu chcete a je ráda, že na to ostatní nemusí zbytečně vynakládat energii. Nepotřebujete tedy tolik živného roztoku, a proto bioponie představuje nejen ekologické, ale také v neposlední řadě také ekonomické plus, neboť vám v součtu stačí menší množství vody i hnojiv. 

bioponie2

Principu, na němž bioponie v praxi funguje, se říká tekutá země. Ideální zdroj živin zde představuje přípravek BioSevia, jehož účinnost ještě podstatně vylepšuje doplněk T.A. Trikologic (G.H. Bioponic Mix), fungující na bázi velmi účinné směsi mikroorganismů včetně prospěšné houby Trichoderma, která se stará o zdravý mikrobiální život, neboť dokáže tvořit vlastní kolonie, které zamezují vzniku těch nežádoucích a chrání tak rostliny například před vznikem plísní. BioSevia tedy poskytuje humusový základ s velkými organickými molekulami a přípravek Trikologic se kromě ochrany rostlin postará o jejich efektivní rozklad. Vznikne roztok s podobnými vlastnostmi, jako má optimálně připravená půda pro pěstování rostlin. To znamená kvalitní, lehká, dobře provzdušněná a plná živin i prospěšných mikroorganismů. Poté už stačí dodat inertní pěstební médium, ať už zvolíte kuličky z expandovaného jílu (keramzit neboli hydroton) nebo kvalitní kokosový substrát. 

Bioponie má však, ostatně stejně jako každá pěstební metoda, také svá úskalí. Zde je přehled toho, na co byste si měli dát pozor, aby vás na konci pěstebního cyklu ve znamení bioponie čekala bohatá úroda: 

  • Hladiny pH (max. 7,5) a EC: Rozhodně nezapomeňte pravidelně a pokud možno přesně měřit. BioSevia pH vody neovlivňuje. Pokud se vám v rámci bioponie stane, že pH přesáhne uvedenou hraniční hodnotu, srážejte je na hodnotu 6,0, a sice postupně, po dobu následujících pěti nebo šesti dní. V případě elektrické vodivosti roztoku je dobré předvídat její pokles a dbát na to, aby měly rostliny optimální přísun živin. V bioponii platí stejně jako jinde zlaté pravidlo pro výživu rostlin – ani moc ani málo. 
  • Správné životní prostředí rostliny: Měřit je zapotřebí také teplotu, optimální je pokojová. Optimální proudění vzduchu vám zajistí ventilátory 
  • Filtrace: V živném roztoku je potřeba zachytit zejména větší elementy, které by při absenci účinného filtru mohly poškodit kořenový systém rostlin. Vynikající dlouhodobou investici představují filtry s reverzní osmózou. Odkaz na samostatný článek najdete opět níže. 

Doporučujeme tyto produkty: 

Co si přečíst dál? 

Pokud máte jakékoliv dotazy k bioponii nebo pokud potřebujete poradit s výběrem produktů, neváhejte nás kontaktovat na známé adrese info@higarden.cz.