Pěstování v půdě: výhody a nevýhody

Pro pokročilejší pěstitele jde o absolutní klasiku a základ, ať už se jedná o venkovní hlínu, zeminu v podobě substrátu na bázi rašeliny nebo kombinaci obojího. Pěstování v půdě je zároveň naprosto ideální pro začátečníky, neboť na rozdíl od inertních pěstebních médií či bezsubstrátové kultivace rostlin, toleruje nadšeným zelenáčům v určitém měřítku klasické začátečnické chyby.

gardening-690940_1920

VÝHODY PĚSTOVÁNÍ V PŮDĚ

  • Hlavní výhoda spočívá v celkové menší náročnosti, kterou ocení zejména začátečníci, jak jsme již naznačili v úvodu článku.
  • V porovnání s hydroponií, která je velice populární mezi pěstiteli, které teprve nečeká jedno z prvních pěstebních koleček, nevyžaduje zemina neustálé měření přesných hodnot pH, EC ad.
  • Další důvod, proč pro vás bude výhodnější pěstovat rostliny v půdě, může představovat kolísající teplota či vlhkost v pěstebním prostředí. To si v hydroponii dovolit nemůžete.
  • Rostliny pěstované v půdě také lépe odolávají suchu, neboť zemina obecně dobře zadržuje vodu. Tuto výhodu oceníte, až budete muset náhle na pár dní odjet, přičemž ještě nebudete vybaveni automatickým zavlažovacím systémem. Většina druhů rostlin pěstovaných v půdě dokáže vegetovat poměrně dlouhou dobu i bez zálivky. (Ostatně, začínající pěstitelé mají tendenci své rostlinky spíše přelívat.) Zatímco v hydroponii zalíváme několikrát denně, a proto si ji bez hydroponických systémů ani neumíme představit, půdu stačí zavlažovat dvakrát či třikrát do týdne.
  • Menší spotřeba hnojiv patří k dalším významným benefitům pěstování v půdních substrátech. Ty bývají většinou předhnojené, což znamená, že již obsahují živiny potřebné pro růst rostliny v prvních týdnech pěstebního cyklu. Tím začínajícím pěstitelům odpadá na začátku spousta starostí. V hydroponii je třeba rostlinám dodávat prostřednictvím dobře namíchané zálivky živiny v přesném množství od začátku do konce, přes to nejede vlak.
  • Venkovní hlína zase obsahuje značné množství základních živin již sama od sebe, neboť se v ní tvoří například rozkladem odumřelých živočichů, částí rostlin či z trusu zvěře.
  • Půda je v přiměřené míře schopna sama vyrovnávat také obsah minerálů a stopových prvků v pěstebním médiu. Opět velká výhoda v začátcích, kdy může být právě kontinuální udržování požadovaného množství živin náročnější, neboť začínající grower si zároveň teprve osvojuje i spoustu dalších postupů a ohlídat vše není jednoduché, naopak je zapotřebí k tomu dozrát, aby bylo pěstování především radost.
  • Stačí si vybrat kvalitní substrát za rozumnou cenu, květináče a můžete začít!

soilmix nejprodavanejsi

Nejprodávanější zemina od značky BioNova vítězí v poměru ceny a kvality na plné čáře u nás i našich zákazníků.

  • V půdě také není nouze o přítomnost prospěšných mikroorganismů, které podporují rostlinu ve zdravém vývoji a rozkládají organické sloučeniny na lépe vstřebatelné prvky.
  • Pěstujete-li rostliny v půdě, máte možnost využít pro dosažení lepších výsledků mimo jiné různých organických zlepšovačů půdy, jako je například BioNova VitaSol.
  • Nesporné plus pěstování v hlíně je možnost ekologických výpěstků v BIO kvalitě za použití stoprocentně přírodních hnojiv a aditiv, jako jsou například BioNova Veganics (viz níže odkaz na samostatný článek).
  • V půdě nenastávají náhlé chemické změny, které by začínající pěstitel nestačil zaznamenat a reagovat na ně.
  • Na konec je třeba vyzdvihnout celkovou nižší finanční náročnost.

NEVÝHODY PĚSTOVÁNÍ V PŮDĚ

  • Menší kontrola nad průběhem i výsledky. Pěstování v hlíně se totiž do značné míry nese v duchu přirozených půdních procesů, které pěstitel ovlivňuje jen z části, na rozdíl například od hydroponie či aeroponie, kde máte nad veškerými pěstebními procesy absolutní kontrolu. Ta ovšem vyžaduje zkušenosti i prostředky, čímž už se opět přeléváme spíše do výše uvedeného seznamu výhod, které pěstování v hlíně nabízí začátečníkům.
  • Těžko se také odhaduje skutečný a aktuální stav živin obsažených v hlíně. To, jaké živiny je rostlinám potřeba v dané chvíli suplementovat, tak často bez zkušeností zjistíme až ve chvíli, kdy se nějaký konkrétní deficit projeví přímo na rostlině. Projevy nedostatků důležitých živin si můžete prostudovat v samostatném článku.
  • Větší riziko napadení rostlin škůdci či chorobami, tudíž i zvýšená potřeba prevence těchto problémů a vyšší náklady na ochranu rostlin. Půdní mix pro kultivaci rostlin indoor lze sterilizovat, ale venkovní hlínu už sterilizovat nelze.
  • Zeminu také můžete jako pěstební médium využít opakovaně pro více pěstebních cyklů pouze v případě, že si dáte práci s její revitalizací. Jinak ne.

green-690877_1920

Doufáme, že vám tento článek pomohl udělat si jasnější představu o výhodách a nevýhodách pěstování v hlíně nebo půdním substrátu a pokud zůstala některá z vašich otázek po přečtení tohoto textu nezodpovězena, neváhejte se na nás obrátit na známé adrese info@higarden.cz.

Doporučujeme tyto produkty:

Co si přečíst dál?