Jak silnou výbojku zvolit?

Následující řádky vám prozradí odpověď na jednu z nejčastějších otázek začínajících pěstitelů, kteří v growboxu používají jako zdroj umělého osvětlení pro kultivaci rostlin výbojky. Už víte, kolik wattů pro vás bude tak akorát?

jaksilnoucover

Pokud jde o parametry vysokotlaké výbojky (HID), wattáž umělého osvětlení pro vaše rostliny, která bude adekvátní vzhledem k vašemu pěstebnímu prostoru a plánům, je možné odhadnout následovně:

  • 70W výbojky jsou určeny k osvitu pěstební plochy 35 x 35 cm s efektivním dosahem 25 cm.
  • 150W výbojky jsou určeny k osvitu pěstební plochy 45 x 45 cm s efektivním dosahem 35 cm.
  • 250W výbojky jsou určeny k osvitu pěstební plochy 60 x 60 cm s efektivním dosahem 50 cm.
  • 400W výbojky už umožňují spolehlivé pokrytí 1 čtverečního metru pěstební plochy s efektivním dosahem 80 cm.
  • 600W výbojky jsou určeny k osvitu pěstební plochy 120 x 120 cm s efektivním dosahem 1 metru.
  • 1000W výbojky bez problému zvládají pokrýt s dostatečnou intenzitou světla pěstební plochu o rozměrech 150 x 150 cm.

Nesmíme však zapomenout, že důležitým předpokladem pro výše uvedené hodnoty je využití kvalitního reflektoru (stínidla) v kombinaci s vysokou kvalitou reflexního materiálu uvnitř pěstebního prostoru.

Náš TIP: Využijte mimořádně výhodný poměr ceny a výkonu, který nabízí LUMii Black Digitální komplet 600W KIT. Nejenže jde o jeden z bestsellerů, ale kromě výbojky a předřadníku je v ceně právě i kvalitní reflektor!

vybojky2

Pokud jde o počet wattů, platí mezi growery i určitá obecně uznávaná pravidla:

  • Mateční rostliny a řízky (klony) si žádají alespoň 20 wattů (W) na čtvereční plochu. Čtvereční stopa je ekvivalentem k ploše o rozměrech 30x30 cm.
  • V průběhu květové fáze už je zapotřebí silnější osvětlení, a to 25 až 40 W.
  • Čím větší má pěstební lampa výkon, tím menší wattáž v poměru k pěstební ploše potřebujete.
  • Spousta pěstitelů řeší situaci elegantním způsobem, a sice nahrazením jediné velké lampy několika menšími, jejichž wattáž je v součtu stejná. Rozdíl v obou možnostech a zároveň výhoda druhé varianty však spočívá v rovnoměrném rozptylu světla. To platí samozřejmě zejména u výbojek, neboť moderní LED osvětlení se vám o rovnoměrný rozptyl světla postará samo o sobě.
  • Mějte na paměti, že intenzita světelného záření, které dopadá na rostliny, se rychle snižuje s jejich rostoucí vzdáleností od výbojky. V praxi zjistíte, že každá výbojka má určitý dosah, který je dostačující pro tvorbu květů a plodů, jaké byste si přáli. A opět, na rozdíl od LED technologií, je nutné odečíst z tohoto dosahu ještě bezpečnou vzdálenost od vršků rostlin, aby nedošlo k jejich spálení výbojkou! Zde sehrává podstatnou roli, jak kvalitní a výkonnou máte v pěstebním stanu vzduchotechniku, jinými slovy, jakým způsobem a nakolik efektivně je teplo od vršků rostlin odváděno. 
  • S dosahem (viz výše) souvisí také výška, do které zasazené rostliny vyrostou. Je potřeba na ni myslet. Perfektní řešení i vzrostlejší odrůdy, abyste je mohli pěstovat bez rizika spálení jejich vršků, představují pěstební stany se zvýšenou konstrukcí, jako například holandské growboxy Mammoth HC nebo HOMEbox Ambient, označené plusovým znaménkem.

Pokud byste potřebovali poradit s výběrem jedné či více výbojek, neváhejte se nás na cokoliv zeptat prostřednictvím známé e-mailové adresy info@higarden.cz.

Dále doporučujeme tyto produkty: 

Co si přečíst dál?