K čemu je udržovací roztok (KCL)?

S výjimkou organického pěstování rostlin se pěstitel bez pravidelného a přesného měření pH neobejde. V tomto článku vám poradíme, jak prodloužit životnost sondy pH metru až na násobky času a jak si dlouhodobě zajistit přesné výsledky každého měření. Věděli jste, že je velmi důležité, aby vám pH sonda nevyschla? Pokud nezůstane vlhká, nepůjde vám pH metr zkalibrovat a měření hodnot pH bude zkreslené. Přečtěte si, proč a jak používat udržovací neboli skladovací roztoky!

a_udrz_cover

Obecně všichni výrobci poskytují s ohledem na životnost sondy záruku pouze 6 měsíců, protože nelze nijak ověřit, že zákazník používá udržovací roztok. Tím spíše je důležité udržovací roztok používat, aby vám sonda sloužila co nejdéle i po uplynutí lhůty garantované výrobcem.

Funkce skladovacího roztoku na bázi elektrolytu spočívá v tom, že udržuje hydratovanou membránu citlivou na pH a tzv. porézní membránu. Jednodušeji řečeno, zajišťuje, aby vám sonda nevyschla.

a_UDRZ_sonda

U nové sondy pro pH metry se zpravidla setkáte s tím, že na její špičce bude malé víčko, tzv. zalévací uzávěr, obsahující udržovací roztok. Zalévací uzávěr by měl být uschován pro budoucí použití. Všimnete-li si malých krystalků soli kolem těsnění tohoto uzávěru, není to na závadu. Po chemické stránce jde o zcela netoxický chlorid draselný. Uzávěr by měl být utažen rukou a přebytečná sůl může být opláchnuta vodou z vodovodu.

a_UDRZ_zalévací uzávěr

Na obrázku vidíte příklad pH zalévací „čepice“, dodávané zpravidla se všemi pH senzory.

Nyní už víte, že skleněná membrána na pH senzoru má tenkou gelovou vrstvu, která musí zůstat hydratovaná, aby sonda zůstala funkční.

Pokud byste tuto gelovou vrstvu přeci jen nechali vyschnout, výrazně by se zpomalila odezva sondy na změny pH, případně už by k žádné odezvě ani nedošlo, což samozřejmě nechceme. Dlouhodobá ztráta hydratace už je často nevratná. Pokud k vysychání došlo spíše na krátkou chvíli, můžete otestovat odezvu sondy v roztocích pH pufru. Sonda by měla reagovat na změnu 3 pH, například z pH 4 na pH 7, za méně než 30 sekund.

Odezvu pH sondy lze někdy zlepšit střídavým vystavením silné zásadě a kyselinám. Postup je následující:

  • Ponořte sondu na 10 minut do 0,1 – 1M NaOH.
  • Poté sondu ponořte na 10 minut do 0,1 – 1M HCl.
  • Po regeneraci umístěte sondu do skladovacího roztoku na dalších 15 minut.

Proč si ale neušetřit starosti i práci díky skladovacímu roztoku rovnou, že? Pro inspiraci uvádíme alespoň trojici osvědčených skladovacích roztoků, které naši zákazníci nakupují nejvíce:

a_udrz_priklady produktu

Při zvažování toho, jakým způsobem budete pH sondu skladovat, je třeba vyhodnotit každou část sestavy elektrody: měřicí elektrodu, referenční elektrodu nebo kombinovanou elektrodu. Je třeba vzít v úvahu i dobu skladování. Je rozdíl mezi dlouhodobým skladováním na týdny či měsíce a krátkými intervaly skladování mezi jednotlivými měřeními.

V suchu lze měřicí elektrody skladovat po dlouhou dobu. Před použitím měřicí elektrody je však nutné ji alespoň 48 hodin hydratovat v normální vodovodní vodě nebo mírně kyselém roztoku, aby se vytvořila vnější gelová vrstva na membráně citlivé na pH. Zde vstupují do hry také čisticí roztoky, které jsou pro tento účel ideální. Nicméně, aby byla sonda připravena k okamžitému použití, většina výrobců dodává své měřicí elektrody hydratované (viz výše).

Skladování referenčních elektrod

Pro skladování za mokra, které se také nikterak nevylučuje s dlouhodobým skladováním, už není nad kvalitní udržovací roztok. Referenční elektrody nikdy neskladujte za sucha, vždy pouze za mokra, protože v suchu referenční elektrolyt pomalu proniká membránou a krystalizuje na vnější straně elektrody. Krystaly soli ze své podstaty problém nezpůsobují, ale referenční elektroda by mohla zcela vyschnout, což by mělo za následek podstatné zvýšení odporu membrány. I když je poté referenční elektroda doplněna správným elektrolytem (udržovacím roztokem - KCl), vysoký odpor membrány nemusí okamžitě zmizet, což přináší velké chyby při měření nebo měření vůbec nebude možné. Při skladování referenčních elektrod se tedy důrazně doporučuje udržovat je pomocí skladovacího roztoku hydratované. Je však třeba vyhnout se skladování ve vodě z vodovodu nebo v destilované vodě. Jakýkoliv průnik těchto kapalin skrze membránu značně zvýší potenciál membrány, zředí koncentraci elektrolytu a výrazně zkreslí následné měření pH.

Skladování kombinovaných elektrod

Kombinovaná elektroda se skládá z měřicí elektrody a referenční elektrody, spojených do jednoho senzoru. Skladovací podmínky proto musí být vhodné pro měření a pro referenční elektrodu. Bylo zjištěno, že optimální skladovací kapalinou je 3M KCl elektrolyt jako například skladovací roztok Growth technology KCL. Je-li čidlo plnitelné, musí být plnicí otvor během skladování uzavřen.

a_UDRZ_kombinovanaelektroda

Vše, co jsme si vysvětlili výše v případě skladování referenční elektrody, platí také pro skladování kombinované elektrody. Ale pozor, výjimku tvoří gelem plněné, kombinované pH senzory. Tyto elektrody nemají žádný plnicí otvor a je třeba za každou cenu zabránit vysychání jejich membrány! Proto musí být gelem plněné kombinované elektrody skladovány vlhké v udržovacím roztoku, což platí také pro polymerní pH senzory.

Pro úplnost ještě dodejme, že pokud jde o samostatné EC sondy, pak by vždy měly být skladovány čisté a suché. Pokud byste se nás chtěli na cokoliv zeptat, jsme tady pro vás na známé e-mailové adrese info@higarden.cz.

Dále doporučujeme tyto produkty:

Co si přečíst dál: