Advanced Nutrients – hydroponická hnojiva s regulací pH

Tentokrát se podrobněji zaměříme především na nezaměnitelná hydroponická hnojiva. Představíme si totiž jednotlivé produktové řady od Advanced Nutrients, abyste získali přehled, pro koho jsou vybrané produkty v originálním kabátu s nepřehlédnutelným designem vhodné. Pokud se věnujete pěstování bylinek, ovoce nebo zeleniny, a záleží vám na tom, aby hodnota výsledné sklizně byla co největší, americká značka s tradicí od roku 1999, vyrábějící jak organominerální, tak ryze organická hnojiva, vás bezpochyby zaujme. Důkazem je například patentovaná technologie pH perfect!

a_AN_MEDAL

Hnojiva Advanced Nutrients jsou pro mnoho vyznavačů hydroponie již po dlouhá léta volbou číslo jedna. Internetová fóra a diskuze často obsahují zprávy od nadšených pěstitelů, kteří se chlubí svými „mega výnosy“, kterých dosáhli právě s výživou rostlin od Advanced Nutrients. Nutno dodat, že ve stejném duchu se nesou i reakce našich zákazníků. Produkty Advanced Nutrients, coby jedné z nejpopulárnějších značek hydroponických hnojiv na trhu, byly od začátku natolik revoluční, že se stačily objevit i v časopisech jako je Forbes nebo třeba Playboy. Kromě toho byly velmi příznivě hodnoceny a uvedeny v předních světových hydroponických časopisech. Zároveň si firma zakládá na tom, že v průběhu let neustále investuje do vývoje, respektive upgradu produktů na základě nejnovějších vědeckých poznatků.

Intenzivní vědecký výzkum a ingredience nejvyšší kvality

Za dlouhodobým globálním úspěchem značky tedy z podstatné části stojí tým vědeckých pracovníků, vycházejících ze skutečnosti, že různé rostliny mají zvláštní potřeby. Nejde pouze o obecnou fázi, neboť přísně nastavené testování složení jednotlivých produktů vedlo k objevení zcela nových potřeb rostlin, kterým jakmile vyjdeme prostřednictvím vhodného složení vstříc, využijeme při pěstování rostlin naplno veškeré výhody a potenciál hydroponie, ať už chceme v growboxu sklízet cokoliv.

Výhody výživy od této značky může každý začínající pěstitel, používající pěstební stan a v něm hydroponický systém, využít úplně stejně, jako to dělají licencovaní zemědělci a velcí producenti zemědělských plodin, pro které je značka Advanced Nutrients známou a osvědčenou stálicí.

Náš TIP: Pokud jste s výživou rostlin od Advanced Nutrients ještě žádný pěstební cyklus neabsolvovali, můžete pro začátek využít zvýhodněné sady hnojiv. Doporučujeme!

a_AN_cover_starterpack_soldout

Základní hnojiva Advanced Nutrients

Hydroponické pěstování rostlin je neodmyslitelně spjato s častým používáním pH metrů. A základní hydroponická hnojiva pro růst i květ od Advanced Nutrients jsou v kontextu konkurenčních výrobků výjimečná v první řadě tím, že hydroponicky zaměřeným growerům dávají možnost se od úpěnlivého měření pH a úpravy pH konečně oprostit! Je to díky patentované technologii ph Perfect, která se při aplikaci základních hnojiv automaticky stará o stabilní pH živného roztoku. Kromě toho, že ušetříte peníze za dostatečně kvalitní a přesný digitální pH metr stejně jako čas, potřebný k jeho používání a pravidelné kalibraci (viz samostatný článek: Jak používat kalibrační roztoky a pH metry?), ušetříte také spoustu stresu svým rostlinám. Stresu, který jim obyčejně způsobuje kolísání pH živného roztoku.

Advanced Nutrients vyrábí základní hnojiva hned v několika variantách. Jak se můžete přesvědčit níže, u některých z nich byla při výrobě prioritou spíše úspora nákladů za vytvoření kvalitního produktu pro dosažení bohaté sklizně, ale nechybí ani základní hnojiva zaměřená primárně na odborníky. V rámci základní výživy tedy u Advanced Nutrients rozlišujeme následující produktové řady:

 

Advanced Nutrients pH perfect: 3složková základní výživa na celý pěstební cyklus pro pěstitele všech kategorií

Trojice samostatných složek hnojiva pro pěstování indoor (viz výše) symbolicky zabírá i první tři příčky z hlediska prodejnosti našeho e-shopu, jde-li o základní hnojiva Advanced Nutrients. Všechny tři se v průběhu pěstebního cyklu aplikují společně. S přesným dávkováním vám pomůžou podrobné dávkovací tabulky Advanced Nutrients. To platí i pro další, níže uvedená hnojiva Advanced Nutrients.

Tato řada základní výživy pro zdárný růst i kvetení je určena i těm growerům, kteří s hydroponií teprve začínají, neboť všechny tři složky dohromady v průběhu celého pěstebního cyklu vytváří synergický celek (tzv. indoor formule), zajišťující rostlinám díky vysoké míře vstřebatelnosti snadno a rychle veškeré živiny potřebné pro jejich optimální vývoj. Silná neiontová povrchově aktivní látka vytváří vícestupňovou dávkovací matrici, díky které rostliny absorbují beze zbytku skutečně vše. K dalším benefitům a výsledným efektům patří:

  • Nízká cena
  • Kompatibilita (hydroponický systém, aeroponický systém, inertní média)
  • Vitalita rostlin
  • Přirozená vůně i barva květů a velké plody
  • Vstřebatelnost - chelatace (oproti jiným výrobkům o více než 30 % vyšší a až o 37 % rychlejší)
  • Stabilní pH (v průběhu celého pěstebního cyklu díky patentované technologii pH perfect)

a_ANGBM_komplet

Sensi Grow a Sensi Bloom: 2složková hnojiva na růst nebo na květ

V případě této řady základní výživy rostlin se jedná o dvousložková hnojiva, na kterou v uplynulých letech spoléhalo a stále spoléhá obrovské množství zkušených growerů z celého světa. Sázku na jistotu a základ úspěchu zde již při výrobě představují vstupní suroviny farmaceutické kvality a maximální možná vstřebatelnost důležitých živin v chelátové formě. Tato hnojiva obsahují 16 základních elementů, aminokyseliny, humáty i fulváty. Výsledkem je rychlý růst a robustní stavba zdravých, odolných rostlin se svěžími, zelenými listy, které následně snáze přechází do fáze květu, ve které vás mile překvapí velkými květy a plody s plnou chutí či vůní.

a_AN_SENSIKOMPLEEEEET

Sensi Grow / Bloom a další přípravky uzpůsobené pro pěstování v kokosu:

Pro potřeby pěstování v kokosu pak americký výrobce přizpůsobil následující hnojiva řady „SENSI“, která pěstování rostlin v kokosových substrátech usnadňují mimo jiné díky ideálnímu obsahu a vzájemnému poměru hořčíku a vápníku v chelátové formě. 

Při pěstování v kokosu doporučujeme doplnit základní výživu rostlin o Big Bud Coco Liquid, označovaný mnohdy za vůbec nejlepší květový booster na světě! Pěstitelé, upřednostňující kokos coby pěstební médium, používají často také Bud Ignitor nebo Overdrive.

a_AN_COCOCOMPLETOK

Connoisseur Grow a Connoisseur Bloom: nejlepší hnojiva na hydroponii?

Pravděpodobně ano! V třetí a nejvyspělejší řady základních hnojiv totiž výrobce zajímá pouze jediné, a sice fantastická úroda díky luxusnímu složení s maximální možnou účinností během vegetativní nebo květové fáze. Tato dvousložková základní výživa rostlin je určena především pro zkušené pěstitele, pro které je krásná úroda a vysoký výnos samozřejmostí a nyní hledají prostředek, který jim umožní překonat své dosavadní hranice. Pozvedněte svou úrodu na vyšší level!

Při získávání jen těch nejsilnějších a nejkvalitnějších ingrediencí pro výrobu konečného složení těchto hnojiv rozhodně nebyla prioritou úspora nákladů s vidinou nižší cenovky konečného produktu. Výsledek je takový, že ani jediná molekula živin nepřijde nazmar. Základní hnojiva řady „CONNOISSEUR“ využijete ve všech hydroponických i aeroponických systémech. Toto jsou v kostce hlavní důvody, proč je doporučujeme všem pěstitelům, kteří si již v hydroponii nebo aeroponii stačili osvojit vše podstatné:

  • Výsledek dlouholetého výzkumu a vědeckých poznatků
  • Mikroživiny a makroživiny v bezkonkurenční kvalitě s maximální možnou využitelností. Efektivnější využití všech živin znamená i lepší hospodaření s hnojivy.
  • Technologie pH perfect nepřetržitě zajišťuje stabilní pH živného roztoku. 
  • Hnojiva CONNOISSEUR intenzivně stimulují rostlinný metabolismus, a to v průběhu celého pěstebního cyklu.

a_AN_CONSONkomplet

Výjimečná řada Connoisseur však zahrnuje také základní hnojiva pro kokos (viz níže), k nimž opět nemůžeme než vřele doporučit tekutý květový stimulátor BIG BUD COCO pro zaručený „bloom booster“ efekt!

Jungle Juice: 3složková základní výživa pro nenáročné

Základní organominerální výživu od značky Advanced Nutrients uzavírá řada JUNGLE JUICE, která je určena především do rukou hobby growerů čistě pro domácí použití. Jedná se o základní hnojiva o 3 složkách GROWBLOOMMICRO, vyznačující se nízkou cenovkou, která už ovšem nedisponují přirozenou pH regulací. Stále však můžete počítat s vyváženým obsahem kvalitních živin s dobrou vstřebatelností v průběhu celého pěstebního cyklu.

a_AN_JUNGLEJUICEKOMPLET

Organická výživa rostlin Advanced Nutrients OIM

A nyní něco pro ekologicky zaměřené pěstitele a zemědělce. Pěstujete rostliny a zemědělské plodiny raději ve volné půdě, případně v zeminových substrátech, a dbáte důsledně na to, aby vaše sklizeň byla 100% bio? Pak namísto organominerální výživy rostlin (viz výše) vyzkoušejte bio hnojiva Advanced Nutrients s certifikací OIM, splňující nejvyšší ekologická kritéria. Silnější a efektivnější organická hnojiva, která lze navíc bez problému použít i v indoor prostředí, budete na trhu hledat jen těžko.

Základní výživu v této kategorii představují jednosložková hnojiva pro růst nebo květ (Grow / Bloom), která mají od nedávna zbrusu novou, vylepšenou recepturu, zahrnující následující složky:

  • 100% organické primární, sekundární a amino-chelátové makroživiny
  • Výživný netopýří trus
  • Tekutý rybí hydrolyzát
  • Kvasnicový extrakt s vysokým obsahem vitamínů, minerálů i L-aminokyselin
  • Rostlinné extrakty

Tekuté růstové bio hnojivo Iguana Juice Organic Grow – OIM a tekuté květové bio hnojivo  Iguana Juice Organic Bloom – OIM přináší v praxi ekologicky zaměřeným pěstitelům celou řadu výhod: 

  • Úspěšné řešení typických problémů, spojených s ekologickým zemědělstvím, jako jsou nepříjemný zápach, vznik výživových deficitů, výskyt plísní nebo chudá úroda daleko za vaším očekáváním.
  • Perfektní zakořenění řízků a energický vegetativní růst.
  • Snadná příprava (míchání) a složení, které se „nesráží“ a navíc neucpává zavlažovací systémy! 
  • Vynikající vstřebatelnost.

a_AN_ORGANIC

Mother Earth Super Tea Bloom Organic je unikátní, čistě přírodní výživa pro vaše rostliny, která je přímo nabitá optimalizovanými složkami, získanými z těch nejčistších možných zdrojů. Zkrátka prémiové složení (nejen) pro fajnšmekry!

  • Navzdory absenci syntetických přísad se jedná o klíč k odemčení maximálního potenciálu vašich rostlin pro lepší růst a vyšší výnosy!
  • Účinná podpora tvorby plodů, které tak získávají výrazně lepší chuť a coby finální produkt vašeho zahradničení i celkově vyšší hodnotu.
  • Toto přírodní hnojivo obsahuje vyvážený poměr organických, lehce vstřebatelných základních živin (viz samostatný článek: N-P-K – co to je?).
  • Složení je obohaceno také o rostlinné extrakty s vysokým podílem chlorofylu či vitamínů.
  • Kompatibilita se všemi pěstebními metodami a systémy.

Ancient Earth Organic je koncentrovaný výživový doplněk pro větší, silnější a zdravější rostliny na bázi huminových kyselin a fulvokyselin, jejichž význam vysvětluje samostatný článek: Fulvonové a huminové kyseliny: význam a využití ve výživě rostlin. Toto jsou důvody, proč se vyplatí Ancient Earth Organic používat, chcete-li dosáhnout bohaté úrody bez špetky chemie:

  • Tento výživový doplněk je schopen podpořit rostliny v libovolné vývojové fázi.
  • Zároveň značně zmírňuje vedlejší zasolení i kolísání pH zálivky.
  • Podporuje kořenovou aktivitu i celkový růst rostlin. Zároveň stimuluje tvorbu větších a zdravějších plodů. Působí tedy jako přírodní stimulátor růstu i květu!
  • Zajišťuje efektivnější vstřebávání základních živin i mikroprvků stejně jako jejich transport rostlinou až na místo spotřeby.

Doplňky výživy rostlin – aditiva Advanced Nutrients 

Květové stimulátory

V souvislosti se základní výživou do kokosu už víte, že BIG BUD COCO LIQUID vám zaručí skutečný „BLOOM BOOSTER“ efekt, takže je na místě očekávat to samé také u nejprodávanějšího květového stimulátoru na našem e-shopu, kterým je Advanced Nutrients Big Bud Liquid. Co dokáže? Zlepšuje rostlinné dýchání, metabolismus a výrazným způsobem v konečném důsledku samozřejmě tvorbu květů. Jako květový booster obstojí díky bezproblémové rozpustnosti a rychlé vstřebatelnosti obsažených živin i samostatně, ale pokud vám jde o co nejmohutnější květ či plody, můžete to udělat jako zkušení pěstitelé, kteří jej s oblibou kombinují také s dalšími doplňky od stejného výrobce, jako je zejména Bud Ignitor.

a_AN_BLOOMBOOSTERYKOMPLEEET

Advanced Nutrients Bud Ignitor se používá pouze během prvních dvou týdnů kvetení. Tato doba stačí jedinečnému přípravku k tomu, aby potenci vašich rostlin zvýšil v průměru až o 60 %! Zůstaneme-li ještě chvíli u čísel, tak obvyklé procento kvetoucích míst na stoncích se pohybuje v intervalu 30 – 55 %. Použijte Bud Ignitor a dostanete se na 70 – 100 %! Kromě toho, že tento výživový doplněk rapidně zvýší počet květenství, se z hlediska aplikace neomezuje pouze na hydroponii či kokos, a tak jej můžete zcela bez obav využít také pro podporu rostlin pěstovaných v zemině.

Advanced Nutrients Overdrive je nenahraditelný pomocník pro často podceňované poslední týdny kvetení s obsahem kyseliny listové a dalších látek stimulujících tvorbu větších květů.

Advanced Nutrients CarboLoad Liquid je květový booster určený především pro některé náročnější odrůdy rostlin, které si žádají extra přísun dobře vstřebatelných sacharidů. Ty jsou zde obsaženy ve 100% organické formě (glukóza, arabinóza, xylóza).

Advanced Nutrients Bud Factor X je špičkový tekutý booster pro lepší tvorbu plodů a esenciálních látek. Dokáže totiž iniciovat a následně zesílit přirozené procesy vedoucí ke zvýšené produkci aromatických látek. Nejlepších účinků docílíte v kombinaci se stimulátory Voodoo Juice, Tarantula a Piranha (viz níže).

Kořenové stimulátory

Voodoo Juice je organický kořenový booster s obsahem prospěšných mikroorganismů (speciální mikroby a bakterie), které v kořenové zóně rozkládající zbytkový organický materiál (odumřelé kořínky) a přetváří jej na živiny, které může rostlina bez problému využít, což se podepisuje na vývoji až dvojnásobně mohutnějšího a zdravějšího kořenového systému, který je, jak známo, klíčem k energickému růstu i tvorbě květů a plodů. Bio složení předurčuje Voodoo Juice kromě i hydroponie také pro využití při organickém pěstování rostlin.

a_AN_VOODOOJUICE

Výrobce důrazně doporučuje kombinaci Voodoo Juice s kořenovým stimulátorem Tarantula, který zastává preventivní funkci a díky speciálně šlechtěným mikrobům chrání kořenový systém před plísní, bakteriemi či škůdci. Navíc zvyšuje dostupnost fosforu. Tarantula Liquid se nepoužívá v kokosu.

Piranha Liquid podporuje zvětšení kořenové masy až o neuvěřitelných 700 %. Dále chrání rostliny před kořenovými chorobami a různými stresory.  Zvyšuje míru absorpce živin i produkce éterických olejů. Logicky se tak jedná o další kořenový booster, který americký výrobce doporučuje kombinovat s oblíbeným Voodoo Juice. Navíc jej v praxi můžete směle použít také ve formě postřiku na listy.

Další oblíbené doplňky Advanced Nutrients pro růst i květ

  • Advanced Nutrients B-52 je vitamínový stimulátor a doplněk k základní výživě, který posiluje rostliny a zvyšuje jejich výtěžnost především díky vitamínové formuli, přímo stimulující důležité metabolické cesty, vedoucí k větší úrodě. 
  • Advanced Nutrients Rhino Skin posiluje buněčné stěny rostlin a pomáhá je chránit před sviluškami nebo třeba houbovými chorobami. Nejsou to ale jen svilušky, neboť i jiní nebezpeční škůdci tvrdě narazí po aplikaci tohoto prostředku na ochranný plášť. Jak je ostatně patrné z názvu a obalu tohoto doplňku, vaše rostliny získají doslova „hroší kůži“! Klíčem k úspěchu je dobře vstřebatelný křemík ve formě křemičitanu draselného. (Doporučujeme samostatný článek: Vliv křemíku na zdraví rostlin.)
  • Nirvana je 100% přírodní bio-aktivátor na bázi mořských řas a netopýřího trusu. Obsahuje ale i množství dalších cenných látek s blahodárným účinkem na vývoj všech druhů rostlin.
  • Sensi Cal-Mag Xtra a Revive jsou doplňky, které vaše rostliny chrání před výživovými deficity a jejich důsledky. Na toto téma jsem pro vás připravili samostatný článek: Projevy nedostatku důležitých živin.
  • Nesmíme zapomenout ani na proplachování (viz samostatný článek: Jak na proplach?) s přípravky Bud Candy a Flawless Finish, které umí o hodně vylepšit chuť i vůni plodů, které budete sklízet.
  • Kushie Kush je speciální květový stimulátor, vyvinutý vědci z Advanced Nutrients přesně pro potřeby „Kush“ genetik.

a_AN_DOPLNKYRUZNEKOMPLET

Jak jste se mohli přesvědčit, Advanced Nutrients nabízí pestrou paletu vzájemně se doplňujících hnojiv a aditiv, ze které je radost vybírat. Aby vám to však nezabralo zbytečně mnoho času, rádi vám nákup usnadníme, a proto se nás neváhejte ptát na vše, co vás zajímá. Své dotazy směrujte na známou e-mailovou adresu info@higarden.cz.

Dále doporučujeme tyto produkty:

Co si přečíst dál: