Sušení a curing – Cesta k lahodné sklizni

Když pěstitel konečně sklidí dozrálé květy, přichází chvíle uspokojení – a zároveň jedna z nejdůležitějších fází celé sezóny. Od způsobu, jakým úrodu usušíte a necháte dozrát, se odvíjí chuť, vůně i účinek výsledné sušiny. Stačí pár chyb a měsíce práce mohou přijít vniveč. Jak tedy na sušení a curing, aby výsledek stál za to?

Co si představíte, když se řekne kvalitní sušina?  Je to silný účinek, výrazné aroma nebo jemná chuť? Pravděpodobně všechno dohromady. Za těmito vlastnostmi stojí kanabinoidy, terpeny a další látky, které se v rostlině tvoří a ukládají v trichomech. Aby si jich bylinný materiál uchoval maximum, musíte při zpracování sklizně postupovat obezřetně. Správné sušení a následné zušlechtění (curing) totiž rozhodnou o tom, zda vaše úroda bude vonět po ovoci nebo zmoklém senu.

Různé způsoby sušení

Prvním krokem k bezchybné úrodě je šetrné a pomalé sušení. Nejde totiž o to rostlinný materiál pouze vysušit, ale učinit to tak, aby v sušině zůstalo co nejvíce účinných látek. Ty jsou schovány v trichomech, mikroskopických žlázách na povrchu květů, listů a stonků, ve kterých vznikají kanabinoidy a terpeny. Při nešetrném zacházení se hlavičky trichomů utrhnou a opadají z květů v podobě jemného prášku připomínajícího pryskyřici. Nejhodnotnější jsou trichomy na květech, najdeme v nich největší množství aktivních látek a mají vyšší obsah monoterpenů než trichomy na listech a stoncích.

Čím více budete s rostlinami manipulovat, o to více trichomů během sušení přijdete. Nejšetrnější je z rostlin otrhat pouze oschlé a žluté listy a sušit je vcelku zavěšené korunou dolů. Tento způsob zajistí pomalé prosychání, což je důležité, protože příliš rychle usušené byliny ztrácejí terpeny a mají hořkou chuť. Optimální doba sušení je zhruba 7 až 21 dnů při teplotě 16-20 °C a relativní vlhkosti vzduchu 55 %. Za tu dobu by měl rostlinný materiál ztratit zhruba 70–80 % své hmotnosti.

Při sušení vždy existuje určité riziko, že vám úroda zplesniví. To hrozí především u velkých venkovních rostlin nebo těch, které již byly napadeny plísněmi. V takovém případě před sušením odstraňte z rostlin všechny velké listy. Tím zvýšíte proudění vzduchu v okolí květů. Květy budou prosychat o něco lépe, rozdělíte-li rostliny na jednotlivé větvě. Případně můžete sušit květy rozdělené na menší části na sušicích sítích. Předtím je ale nezapomeňte zbavit malých okvětních lístků (mokrý trim).

Mohlo by vás zajímat: Jak sklidit nejvoňavější venek

 

Teplota

Relativní vlhkost vzduchu

Sušení celých rostlin

18-20 °C

50-55 %

Sušení po větvích bez velkých listů

16-19 °C

50-55 %

Sušení na sítích

16-19 °C

55-65 %

 

Jak vybavit sušírnu

Místnost na sušení bylin musí být dobře větratelná a dokonale zatemněná. Světlo degraduje kanabinoidy i terpeny a cirkulace vzduchu je důležitá, aby se rostlinný materiál nezapařil a nezačal plesnivět. Pokud nemáte v domě vhodné místo, na sušení bylinek poslouží growbox (pěstební stan) se zapnutým odtahovým ventilátorem.

Po celou dobu sušení  hlídejte teplotu a vlhkost vzduchu v sušírně termohygrometrem. Pokud vlhkost vystoupá příliš vysoko, nejlepším řešením je odvlhčovač vzduchu, na kterém stačí pouze nastavit požadovanou vlhkost. Při sušení v growboxu umístěte odvlhčovač do místnosti s pěstebním stanem, ne přímo dovnitř, aby teplý vzduch nevysušil byliny příliš rychle.

Dobře usušené květy poznáte podle toho, že jsou na omak suché, trochu pruží a jdou snadno odlomit od stonku. Pokud se vám bylinky snadno rozdrtí mezi prsty, je to známka přesušení. To není ideální, ale není vše ztraceno. Umístíte-li sušinu na jeden či dva dny do prostoru s vyšší vzdušnou vlhkostí (nad 65 %), získá část vláhy zpět. Květy kontrolujte zhruba každých 6 hodin.

Mohlo by vás zajímat: FERMBAG: Revoluce v sušení

Trim a curing

Pokud jste tak neučinili při sklizni, po vysušení bude nutné očistit rostliny od zbylých listů, především pak od malých lístků v okolí květů (suchý trim). Trimování je piplavá práce a doporučujeme vybavit se na ni ostrými nůžkami s pružinou a ostrou špičkou. Hodit se vám budou i jednorázové rukavice, protože pryskyřice některých medicinálních rostlin může dráždit pokožku. Na očištění nástrojů a rukou nezapomeňte přihodit do košíku dezinfekční alkohol.

Usušené a otrimované palice je teoreticky možné hned užívat, nicméně kvalitu rostlinné sušiny můžete ještě vylepšit. Curing (zušlechtění ) je technika, při níž sušina nechá několik týdnů až měsíců dozrát v kontrolovaných podmínkách. Během této doby se zbytková vlhkost v sušině rovnoměrně rozprostře a rostlinný materiál ztratí část chlorofylu, který má hořkou chuť.

Curing se obvykle provádí ve skleněných nebo kovových dózách, které je možné neprodyšně uzavřít. Nádoby naplňte otrimovanými květy zhruba do tří čtvrtin tak, aby zůstal nějaký prostor pro vzduch. Dovnitř můžete přidat sáček pro kontrolu vlhkosti, který zajistí, že zrání bude probíhat za optimálních podmínek. Nakonec uschovejte zrající sušinu na tmavém místě se stabilní teplotou v rozmezí 15-18 °C.

Podle kultivaru a osobních preferencí můžete sušinu nechat zrát několik týdnů až měsíců. V prvním týdnu nádoby každý den otevřete a nechte sušinu vyvětrat jednou denně na cca 20-30 minut, pozor ale na okolní vlhkost. Pokud venku prší, tak i doma můžete mít okolo 70-85% vlhkosti a sušina ji velmi rychle absorbuje. Je tedy dobré v případě deštivého počasí před otevřením nádoby uzavřít místnost od vnějšího prostředí a změřit vlhkost v místnosti kde se bude nádoba se zrajícím materiálem otevírat. Před uzavřením květy v nádobě mírně promíchejte čistým nástrojem, aby se ke všem dostal čerstvý vzduch. Ve druhém  týdnu školení stačí otevřít nádoby dvakrát až třikrát. V následujících týdnech a měsících větrejte sušinu alespoň jednou týdně.

Pro další tipy a návody o legálním pěstování navštivte náš Higarden blog pro začínající i pokročilé growery.