UGro vyrábí ekologické kokosové substráty a chrání rašelinové ekosystémy

Je tomu již více než 20 let, co byla v Barceloně založena značka UGro, jejíž vizí byla od začátku produkce vysoce kvalitních kokosových substrátů ve znamení udržitelnosti a ochrany rašelinišť, která na naší planetě představují největší přírodní zásobárnu uhlíku. Nedávno jsme do sortimentu zařadili novinky od tohoto tradičního španělského výrobce, kterým vévodí kokosové lisované kostky, ideální pro outdoor i indoor pěstování rostlin včetně hydroponie. Jak se dozvíte v tomto článku, snadno se používají a snadno si je coby přírodní pěstební médium oblíbíte.

trojfotonauvodiskostkou

Lisované kokosové kostky

Produkty UGRo, jako organický kokosový substrát pro vnitřní i venkovní použití, který vidíte na prvním obrázku, vznikají ze slupek kokosových ořechů v Indii. A tak se v oblasti kokosových substrátů okamžitě nabízí přirovnání ke vzácnému koření. Můžete se spolehnout na to, že všechny důležité parametry substrátů UGRO, které si uvedeme níže, zůstávají od okamžiku zabalení stejné až do chvíle, kdy balení sami otevřete. To je ostatně velká praktická výhoda dehydrovaného kokosu - dlouhá trvanlivost při zachování původních vlastností a snadná manipulace či převážení. K tomu můžeme rovnou připočíst také recyklaci, respektive možnost opakovaného použití pěstebního média. Pokud se vám hodí více obecných informací o výhodách kokosových substrátů a jejich využití nejen pro hydroponické pěstování rostlin, přečtěte si samostatný článek: Pěstování v kokosu.

Oba typy kokosové kostky UGro však mají trochu jiné složení, než na jaké jsme zvyklí u jiných kokosových briket a rohoží. Ať už si zvolíte variantu UGro BASIC nebo UGro RHIZA, tak bude dehydrovaný a lisovaný blok prémiového kokosového substrátu z vysoce kvalitní kokosové rašeliny ve formě drobných částic obsahovat nízký podíl vláken.

Zároveň vám patrně neuniklo, že po levé straně kokosové kostky pro pěstování rostlin je vyobrazena varianta BASIC, zatímco balení vpravo sice vypadá velmi podobně, ale obsahuje nápis RHIZA. V čem je tedy rozdíl? Za druhou zmíněnou variantu si sice pár korun připlatíte, ale odměnou vám bude složení obohacené o endomykorhizu pro lepší příjem živin.

Když už jsme u toho, jaká kokosová kostka U Gro vám bude více vyhovovat, záleží samozřejmě také na tom, v jakém měřítku své rostliny pěstujete, ať už venku nebo v pohodlí domova. UGro v tomto ohledu nabízí profesionálním i hobby growerům opět dvě možnosti:

  • UGro Coco XL: 5kilový blok dehydrovaného indického kokosu pro kultivaci rostlin se po přidání 18 litrů vody promění v 70 litrů jedinečného kokosového substrátu, připraveného k okamžitému použití.
  • UGro Coco Small: Menší a levnější balení váží 650 gramů. Přidáte-li 3 litry vody, získáte 11 litrů přírodního kokosového substrátu.

SMALLKOMPLET

Výhody lisované kokosové kostky UGro Organics Coco

A nyní už zpátky k tomu, proč byste tyto dehydrované lisované kokosové substráty rozhodně měli vyzkoušet:

  • Vynikající vlastnosti při zadržování vody a vzduchu pro zdravý a bohatě rozvinutý kořenový systém - základ vitální rostliny a úspěšné sklizně. Pro upřesnění uvádíme kapacitu zadržování vody, která činí 910 %, a to jak v případě varianty BASIC, tak RHIZA
  • Lepší příjem živin rozpuštěných ve vodě. Spotřeba hnojiv a vody díky tomu klesá při použití kokosových substrátů UGro až na polovinu!
  • Optimální hladiny EC (< 0,6 ms/cm ) a pH (5.5 - 6.5).
  • Univerzální přírodní pěstební médium pro pěstování v growboxu i pod širým nebem.
  • Dokonale čisté složení bez půdních patogenů, pachů, kořenů a jiných nečistot.
  • Trichoderma a vylepšená struktura pro vyšší rezistenci rostlin vůči stresovým faktorům, působení škůdců, vzniku plísní, kořenové hniloby či jiných onemocnění rostlin. Pokud ještě nejste obeznámeni s blahodárnými účinky symbiotických hub na kořenový systém rostlin, určitě si nezapomeňte přečíst také samostatný článek: Trichoderma aneb Přírodní cestou k bohaté a zdravé úrodě

Jak používat lisované kokosové substráty UGro?

UGro Small a UGro XL jsou dva různé objemy stlačeného a dehydrovaného kokosového substrátu. Jejich příprava je v obou případech opravdu snadná. Potřebujete jen dostatečně velkou nádobu pro namočení substrátu a vodu.

ugropouzitischema

UGRO SMALL

  • Nejdříve si připravte hydratační nádobu, kterou naplňte 3 litry čisté vody.
  • Poté vyjměte UGro Small z obalu a vložte lisovaný kokos do vody.
  • Nejpozději po 3 minutách je kokosový substrát hydratován, a tudíž připraven k použití. Poznáte to tak, že nabyde na objemu (11 litrů).

UGRO XL

  • Postup přípravy kokosového substrátu UGro v případě velkých kokosových kostek je stejný, akorát budete potřebovat větší nádobu na vodu, neboť substrát po namočení získá deklarovaný objem 70 litrů.

Vyzkoušejte i další produkty od značky UGro

ugrovalecek

ugrovaleckybaleni

  • UGro Slab - lisovaná rohož: Pěstujete trvalky nebo dlouhodobé plodiny? Pak vyzkoušejte tento lisovaný blok s puncem kvality UGro, který má v základní části chytře prolisované otvory usnadňující zavlažování a zajišťující zároveň potřebné odvodnění substrátu. Balení je upraveno s ohledem na UV stabilitu. A jak už jsme u UGro zvyklí, nechybí ani obsah prospěšné Trichodermy pro zdravý „mikroživot“ i lepší hospodaření s živinami. Pytel U Gro Slab váží 1,6 kg. Stačí 4 litry vody a rázem z jeho obsahu získáte špičkový substrát o objemu 15 litrů.

UGROrohoz

Ekologické okénko

Ekologie a udržitelnost spojená s ochranou rašelinišť je pro španělského výrobce téma číslo jedna. Ochranou rašelinišť na Zemi snižuje škodlivé emise vysokého množství oxidu uhličitého, které se rovnají jedné desetině celosvětových emisí skleníkových plynů, ztrátě biologické rozmanitosti (biodiverzity) a potravinových zdrojů pro živobytí komunit, což platí nejen v Indii.

ikony

Pokud vás ekologická pěstební média pro domácí i venkovní pěstování rostlin od značky UGro zaujala alespoň z poloviny tak jako nás, určitě se nás zeptejte na vše, co vás zajímá. Rádi vám poradíme na známé e-mailové adrese info@higarden.cz.

Dále doporučujeme tyto produkty:

Dále doporučujeme tyto produkty: