Jak sklidit nejvoňavější venek

S příchodem chladnějších dnů a kratších večerů přichází chvíle sklízet plody celoroční práce. Každý pěstitel ví, že právě teď se ukáže, zda jeho péče přinesla nejen krásné palice, ale také bohaté aroma. Vůně sklizně ale nevzniká sama – správné načasování, šetrné sušení a trpělivý curing jsou klíčem k nezaměnitelné chuti.

 Než se pustíte do sklízení, pojďme si nejdříve ujasnit, co ovlivňuje chuť a vůni vaší úrody. V první řadě je to genetická výbava rostliny. Každý kultivar (šlechtěná odrůda) má specifický genetický profil. Ten ovlivňuje nejen vzhled a růstové vlastnosti rostliny, ale také obsah sekundárních metabolitů, jako jsou různé účinné látky, flavonoidy, a především pak terpeny. Terpeny jsou aromatické sloučeniny, které jsou odpovědné za vůni a aroma rostlin a jsou součástí rostlinných esenciálních olejů. Právě vysoké množství terpenů je tím, co udělá z vaší sklizně voňavou lahůdku. Výběr odrůdy ponecháme na vás, avšak na kvalitu sušiny má vliv také to, jak o rostliny pečujete během celého pěstebního cyklu a jak je sklidíte, usušíte a skladujete.

Mohlo by vás zajímat: Co potřebuji na podzimní sklizeň?

Hnojení před sklizní

Pokud jste na jaře vysadili včas, v druhé půlce srpna byste měli na rostlinách pozorovat první známky dozrávání. Palice naberou na objemu a doposud bílé chloupky na květech (blizny) začnou postupně hnědnout. Rychlost dozrávání závisí na počasí a také na výživě v posledních dvou až třech týdnech před sklizní. Řada pěstitelů v tomto období upravuje výživu rostlin tak, aby lépe dozrály.

Obecně existují dva způsoby, jak hnojit v období před sklizní. Buďto můžete rostliny zalévat čistou vodou (případně s upraveným pH) nebo použít některý z přípravků pro dozrávání. Ty můžeme rozdělit do dvou kategorií podle toho, jestli živiny ze substrátu vyplavují nebo naopak „uzamknou“ a zastaví jejich vstřebávání. Ať už zvolíte kterýkoliv způsob, snížený přísun živin donutí rostliny soustředit veškerou energii na zrání namísto tvorby nových květů.

Vaším cílem je načasovat úbytek živin v substrátu s přirozeným životním cyklem rostliny. Pokud ji odříznete od výživy příliš brzy nebo rychle, dozrávání se naopak zpomalí. Při pěstování v substrátech bohatých na organické živiny (například na záhonech) obvykle stačí rostliny zalévat zhruba dva až tři týdny před sklizní pouze čistou vodou. Úrodná půda obsahuje dostatek mikrobů, které rozkládají organickou hmotu na rostlinné živiny. Při pěstování v písčitých půdách nebo inertních substrátech, které nezadržují příliš mnoho živin, je vhodnější rostliny hnojit až do posledního týdne před sklizní.

Mohlo by vás zajímat: Jak vybrat hnojivo: Kompletní průvodce nákupem výživy pro vaše rostliny  

Jak načasovat sklizeň

Aby byla vaše sklizeň co nejvoňavější, musíte sklidit rostliny ve chvíli, kdy palice obsahují největší množství terpenů. Zralost květů nejlépe poznáte podle barvy trichomů, které vypadají jako lesklé chmýří na povrchu rostliny. Ve skutečnosti jde o miniaturní žlázy, které pokrývají celou rostlinu, především pak květy. Trichomy na květech (specificky glandulární trichomy s hlavičkou a stopkou) skrývají největší množství sekundárních metabolitů, včetně terpenů.

Na pozorování trichomů si pořiďte příruční mikroskop nebo fotoaparát s makro rozlišením s alespoň třicetinásobným zvětšením. Vyberte reprezentativní pryskyřicí obsypanou část palice a pozorujte barvu hlaviček trichomů. Glandulární trichomy na květech vypadají jako malé houby s dlouhou stopkou a kulatou hlavičkou. Ta je zpočátku vývoje trichomu průzračná a s přibližující se sklizní se zakalí. Mléčně zakalené hlavičky u většiny trichomů značí, že je rostlina zralá. Přezrálé trichomy mají jantarovou barvu, obsahují méně sekundárních metabolitů a mají méně výrazný terpenový profil.

Mohlo by vás zajímat: Legální pěstování od 1.1.2026: Přehled zákonů a pravidel

Sklízení a sušení

Načasováním sklizně vaše honba za voňavými palicemi zdaleka nekončí. Nyní musíte rostliny řádně sklidit a usušit. Mějte na paměti, že různé kultivary mohou dozrávat odlišným způsobem. Některé rostliny zrají stejnoměrně, jiné odshora dolů. Také platí, že palice vystavené světlu po celý den uzrají rychleji než ty, které rostou skryté ve stínu. Především u velkých venkovních rostlin tak může být lepší, když je sklidíte postupně. Začněte zralými palicemi a pokud počasí dovolí, nedozrálé květy nechte ještě několik dnů dozrát.

Způsob sklízení ovlivní i další část procesu, a tou je sušení. Čím větší jsou sklizené kusy rostlin, tím déle potrvá, než proschnou. Doba trvání sušení je velmi důležitá. Vyschnou-li palice příliš rychle, ztratí sušina převážnou část terpenů a sušina bude chutnat hořce. Příliš pomalé sušení naopak zvyšuje riziko, že vám úrodu znehodnotí plísně. Rostliny můžete sklízet buďto vcelku, rozdělit na segmenty nebo sklidit pouze květy a sušit je na sítích.

V ideálních podmínkách by měl proces sušení trvat zhruba dva týdny. Obvykle se doporučuje sušit medicinální rostliny v dobře větrané místnosti či growboxu bez přístupu světla a při teplotách  v rozmezí 16 až 20 °C. Důležitá je i odpovídající vlhkost vzduchu, která by se měla pohybovat mezi 50–60 %. Pro tyto účely se skvěle hodí odvlhčovače vzduchu, ale dejte pozor, aby teplý vzduch nefoukal přímo na sušící se květy. Správně vysušené květy poznáte podle toho, že jdou snadno odlomit od hlavního stonku, avšak na omak jsou stále mírně pružné a mezi prsty se nerozdrobí.

Mohlo by vás zajímat: Nezbytné vybavení pro podzimní sklizeň

Curing a skladování

Posledním krokem k dokonale vyvoněné sklizni je curing, tedy zrání sušiny v kontrolovaných podmínkách. Podobně jako u tabáku, při curingu dojde k vyrovnaní zbytkové vlhkosti v rostlinném materiálu a vyzdvihnutí terpenového profilu rostliny.

Na curing a skladování sušení jsou nejlepší skleněné či kovové dózy, ale můžete použít i uzavíratelné plastové sáčky či nádoby. Očistěné palice vložte do nádob či sáčků a nechte nějaký prostor pro vzduch. Obvykle se doporučuje zaplnit nádobu zhruba do tří čtvrtin. Umístěte zrající sušinu na tmavém místě se stabilní teplotou v rozmezí 15-18 °C.

V prvním týdnu nádoby každý den otevřete a nechte sušinu vyvětrat. Před uzavřením jemně promíchejte palice v nádobě, aby se ke všem dostal čerstvý vzduch. V druhém týdnu zrání stačí otevřít nádoby dvakrát až třikrát týdně. V následujících týdnech a měsících otevírejte a větrejte nádoby alespoň jednou týdně. Pokud chcete, aby si vaše sklizeň zachovala čerstvost, doporučujeme do nádob vložit sáčky pro kontrolou vlhkosti.

Pro další tipy a návody o legálním pěstování navštivte náš Higarden blog pro začínající i pokročilé growery.