Sea of Green (SOG) aneb Moře zeleně

Máte k dispozici jen omezený pěstební prostor a chcete co největší úrodu? Je to už nějaký ten pátek, co přišli holandští pěstitelé s touto nenáročnou, účinnou, a proto dnes již hojně rozšířenou pěstební technikou, která dělá indoor kultivaci bylinek v growboxu snazší i efektivnější. Pojďme si ji přiblížit!

sog111

V čem spočívá základní princip metody pěstování rostlin SOG? Jednoduše ve zkrácení vegetativní fáze rostliny na nezbytné minimum a rychlejší nástup květové fáze za účelem maximálního využití prostoru v libovolné indoor pěstírně.

Hned ze startu si uveďme trojici důvodů, proč se vyplatí osvojit si metodu pěstování SOG:

  • Pravidelný a celkově vyšší výnos.
  • Nenáročnost na výšku, to znamená více rostlin na omezeném prostoru! 
  • Dřívější sklizeň, neboť rostliny jsou ve vegetativní fázi obvykle pouhé dva týdny, často ještě kratší čas. Krátkodobé pěstování navíc snižuje riziko výskytu nemocí rostlin či škůdců.

Nyní si vysvětlíme, jak na věc:

  1. V případě této metody se spíše než semena sázejí klony či řízky. (Jak poznat kvalitní klon? Čtěte ZDE.) Pro moře zeleně jsou vybírány odrůdy s co nejkratší dobou kvetení i nižší předpokládanou výškou.
  2. Zasaďte své oblíbené rostliny tak, aby každá měla prostor ideálně alespoň 30 x 30 cm. Praktické i estetické hledisko nám velí použít menší hranaté květináče
  3. Prostřednictvím LED lampy nebo světla z výbojky sviťte rostlinám 18 hodin denně, dokud nedosáhnou výšky mezi 25 až 30 cm.
  4. Poté změňte světelný cyklus pro rychlý nástup kvetení, tzn. 12/12. Pokud byste se nechtěli s ohledem na konkrétní odrůdu limitovat doporučenou výškou rostlin (viz výše) pro tuto akci, můžete se orientovat také podle stáří rostlin. V této chvíli by vaše kytky měly mít za sebou maximálně tři týdny růstu, většinou však spíše jen dva.
  5. V důsledku předchozích kroků vznikne během fáze kvetení typická klenba z květů. Tím zároveň dochází k maximálnímu využití umělého osvětlení.
  6. Použijte kvalitní a čisté nůžky, pomocí kterých zastřihnete všechny větvičky pod klenbou z květů. 

sog1

Náš TIP: Za využití závěsné konstrukce můžete touto metodou pěstovat rostliny i nad sebou, čímž ještě více využijete prostor v growboxu nebo pěstírně. Chce to sice trochu kutilského ducha, ale stojí to za to!

  • Mějte na paměti, že u této indoorové metody kultivace rostlin má kvalitní zdroj světla ještě větší význam než kdy jindy, neboť odvádí většinu práce. Pro opakovanou sklizeň se vám jistě vyplatí investice například do LED pěstebních světel od značky Lumatek.
  • O zbytek se postará kvalitní vzduchotechnika, odvádějící z pěstebního prostoru nadbytečnou vlhkost i teplo.

Pokud plánujete sklízet díky této metodě květiny či plodiny opakovaně, doporučujeme pořídit si rovnou opravdu kvalitní vybavení s ohledem na poměr ceny a výkonu. Pár tipů přidáváme níže a s výběrem vám rádi poradíme. Neváhejte nás kontaktovat na známé adrese info@higarden.cz.

Doporučujeme tyto produkty:

Co si přečíst dál?