BIONOVA - inovativní holandská hnojiva a substráty oceňují profesionálové i domácí pěstitelé

Uhlíkově neutrální BioNova je dalším výrobcem ze země tulipánů, který rozhodně stojí za pozornost. Na sortiment populární značky se prostřednictvím tohoto článku podrobně zaměříme už jen proto, že výživa rostlin od Bionovy je v zahradnických a pěstitelských kruzích z hlediska poměru pořizovacích nákladů a výsledků aplikace již delší dobu považována dost možná za nejefektivnější na světě. Můžeme tak říci, že činí kvalitu dostupnější. Objevte prémiové produkty pro ekologické zemědělství, pěstování indoor nebo outdoor v zemině, ale i hydroponické pěstování rostlin.

a_BN_COVER2

Výjimečný sortiment produktů pro pěstování rostlin doma i venku snáze vzniká, když se spojí ekologický přístup s moderními technologiemi a neustálými inovacemi. Ve chvíli, kdy BioNova poprvé představila světu své produkty, disponovali už její zástupci bohatými zkušenostmi a k dispozici měli také hromadu zpětné vazby od předních profesionálních velkopěstitelů. Za jejím úspěchem tedy možná stojí i fakt, že se k zákazníkům nikdy nedostalo nic, co by již předem neobstálo v nejtvrdší konkurenci produktů pro komerční či dokonce vědecké využití. Inovativní výrobce z Nizozemska své produkty i výrobní procesy neustále zdokonaluje a udržuje kooperativní vztahy s externími laboratořemi, přičemž velice dbá na životní prostředí a budoucnost naší planety v rámci udržitelného zemědělství. Stejně intenzivně pracuje výzkumný tým BioNovy také se zpětnou vazbou od zákazníků z řad domácích pěstitelů.

Kdy vsadit na produkty BioNova?

TIP pro luxusní květy a plody: BioNova Boost Pack

a_BN_VEGANICS hobby pack

BIONOVA a organické pěstování rostlin

Tak tato slova jdou rozhodně dohromady! Pokud je vaší prioritou číslo jedna úroda v bio kvalitě nebo je-li vaší doménou ekologické zemědělství, rozhodně si přečtěte samostatný článek, který jsme věnovali čím dál oblíbenější, a hlavně ryze organické řadě hnojiv a aditiv: BioNova Veganics – hnojiva nejen pro vegany.

V tomto článku přijdou na řadu ještě také dva ryze organické produkty, ideální pro přípravu vlastní půdní směsi v rámci pěstování v bio kvalitě a ekologického zemědělství.

BIONOVA a pěstování rostlin v zemině

Začněme zeminou samotnou, respektive zcela unikátním, čistě přírodním mixem bílé a černé rašeliny, rozdrceného a prosévaného kompostu i perlitu pro dokonalé provzdušnění. Jde o výše zmíněný bestseller mezi substráty - BioNova Soilmix, jehož složení je navíc obohaceno o organické vegan hnojivo ve složení NPK 7-3-3 + 2 MgO (3 kg/1 m3). Tím plynule navazujeme na výše zmíněné organické pěstování rostlin. Nicméně tento mírně předhnojený, rašelinový substrát s příměsí perlitu můžete bez problému použít také s níže uvedenou řadou jednosložkových minerálních hnojiv pro zeminu BioNova Soil Supermix.

a_BN_bannerSOIL

a_BN_SOILKOMPLET

Náš TIP: Chcete prvotřídní půdní mix využít na maximum? Pak jej dávejte do provzdušněných květináčů HERCULES!

BIONOVA a pěstování rostlin v kokosu

Stejně jako v případě pěstování v zemině, začněme i tuto kapitolu bližším představením pěstebního média. Kokosový substrát značky BioNova se prodává ve dvou formách:

a_BN_bannerCOCO

  • BioNova CocoBrick jsou lisované kokosové brikety. Jedná se o kvádry slisovaného kokosového vlákna v dehydrovaném stavu. Tato varianta je velice praktická z hlediska trvanlivosti, skladování i manipulace.
  • BioNova Cocomix Plus je osvědčenou klasikou, složenou z drcených a prosévaných vláken kokosových ořechů ze Srí Lanky. Technicky vzato jde o kokosový substrát v 50litrovém, recyklovatelném pytli. Stejně jako Soilmix je tedy připraven k okamžitému použití. Na rozdíl od Soilmixu však neobsahuje žádné živiny (NPK 0-0-0) ani příměs perlitu. Marně byste v něm hledali jakékoliv živočišné či chemické přísady, takže je 100% kompostovatelný. Je pečlivě promýván a pufrován na pH 6.5. Díky absenci živin v kombinaci s nadstandardními absorpčními vlastnostmi nabízí pěstitelům podobné vlastnosti jako inertní média, a tak jej můžete směle využívat pro účely hydroponie.

a_BN_COCOOO

BIONOVA a hydroponické pěstování rostlin

Při hydroponické kultivaci rostlin dochází k vývoji kořenového systému rostlin v inertním médiu, kterým bývá zpravidla keramzit (hydroton), rockwool (minerální vlna) nebo perlit. Pokud se rozhodnete využívat hydroponické systémy, dočkáte se pravděpodobně také zajímavější sklizně a vyšších výnosů. Je to díky tomu, že máte veškeré pěstební procesy v čele s výživou rostlin od prvního dne pěstebního cyklu plně ve svých rukou a také díky tomu, že klasická inertní média, ale do značné míry i kvalitní kokosové substráty výborně zadržují vodu s živinami. Na rozdíl od pěstování rostlin v zemině se zde však již nenabízí mnoho prostoru pro chyby. Máme na mysli například přelité rostliny, nesprávnou či nestabilní teplotu živného roztoku nebo třeba zjevné projevy nedostatku důležitých živin coby typické problémy, se kterými se často potýkají především začátečníci. Pokud vás láká hydroponie, ale ještě nedisponujete dostatkem zkušeností, určitě s touto skutečností počítejte, a než si zvolíte konkrétní hydroponickou metodu, dozvíte se pro začátek více například v samostatném článku: Hydroponie – co obnáší a jak začít?

a_BN_bannerHYDRO

Hydroponická hnojiva, jako je zejména BioNova Hydro Supermix, je nanejvýš důležité správně dávkovat. Dávkovací tabulky od výrobce vám usnadní aplikaci živin nejen v případě hydroponie, ale také při pěstování rostlin v půdě nebo kokosu za využití příslušné řady hnojiv (Soil, Coco,…).

a_BN_HYDROSUPERMIX

  • Hydro Supermix je dlouhodobě nejprodávanější a uživatelsky nejpřívětivější výživou rostlin v kategorii hnojiva pro hydroponii. Živiny obsažené v tomto jednosložkovém bio-minerálním hnojivu se vyznačují vynikající vstřebatelností. Zároveň jsou zastoupeny v takovém poměru, aby výsledné složení typu „all-in-one“ podporovalo rostliny jak během fáze růstu, tak později v průběhu fáze tvorby květů či plodů. Vedle základního hydroponického hnojiva Bionova Hydro Supermix nezapomeňte přidávat také fosfor a draslík v podobě přípravku Bionova PK 13-14.
  • Nutri Forte A+B je dvousložková organominerální výživa rostlin s obsahem přímo vstřebatelných minerálů, a to v kvalitě „potravinářského stupně“ (Food-Grade). Stopové prvky ve formě chelátových vazeb znamenají lepší využitelnost hnojiva Nutri Forte A+B v širším rozsahu pH. Používáte-li hydroponické systémy, s touto výživou máte opět vystaráno jak během vegetativní fáze (růstové fáze), tak i během květové fáze. Přestože Nutri Forte patří mezi dvousložková hnojiva, je jeho aplikace velice snadná. Stačí vždy naměřit stejné množství a rozmíchat ve vodě nejprve jednu, a poté druhou složku. Pokud vaše rostliny vykazují nedostatek důležitých živin, konkrétně dusíku (N), vápníku (Ca), hořčíku (Mg), železa (Fe) nebo některých jiných mikroprvků, aplikujte ke kořenům i na listy pouze složku A. Rychlá absorpce živin tyto deficity brzy vyváží. Pokud plodiny vykazují nedostatek fosforu (P), draslíku (K) nebo síry (S), aplikujte složku B ve formě postřiku na listy.

a_BN_NutriForte

Hydroponická hnojiva BioNova jsou kromě hydroponických systémů kompatibilní také s aeroponickými systémy, ve kterých mají pěstitelé možnost ještě více využít jejich potenciál. Nicméně pro tyto účely si níže představíme specializovanou řadu hnojiv Aero Superimix, která jsou však v praxi zase vhodná také při hydroponické metodě NFT (Nutrient Film Technique), o níž si můžete přečíst více v samostatném článku ze série Hydroponie snadno.

Náš TIP: Objevte vertikální hydroponické systémy NFT!

BIONOVA a aeroponické pěstování rostlin

Aeroponické hnojivo BioNova Aero Supermix je pH stabilní a má i několik charakteristických znaků, totožných s variantou Hydro:

  • Složení all-in-one pro celý pěstební cyklus
  • Živiny v potravinářské kvalitě
  • Nutnost aplikace Bionova PK 13-14 coby posilovače kvetení v průběhu celé květové fáze vyjma posledního týdne pěstebního cyklu, kdy je rostliny nutné proplachovat.

a_BN_bannerAERO

U proplachování v posledním týdnu před sklizní se na chvíli zastavíme. Proplach neboli flushing je totiž velice důležitý, ať už je vám blízká aeroponie nebo hydroponie. Když se pěstební cyklus blíží do finále, rozhodně nepodceňujte jeho význam pro výslednou kvalitu rostlin či zemědělských plodin. Na toto téma doporučujeme samostatný článek: Jak na proplach?

Tato prémiová výživa rostlin byla vyvinuta tak, aby se různě zkušení pěstitelé mohli snáze vypořádat s nejčastějšími nástrahami (tzv. popálení rostlin nebo například dehydratace), které jsou v praxi spojené s kultivací rostlin v aeroponickém systému

Aero Supermix je také velmi vhodný pro vertikální pěstování například v zelených stěnách.

a_BN_Aero Supermix

Toto hnojivo je plně kompatibilní se všemi stimulátory a aditivy od značky Bionova.

BIONOVA a efektivní podpora vývoje rostlin

Vychutnejte si rekordní výnosy díky stimulátorům i dalším aditivům od značky BioNova pro účinnou podporu zdravého vývoje a z ní plynoucí vyšší výnosy. Všechna aditiva od této značky jsou však natolik výjimečná, že jsme se jim rozhodli vyčlenit adekvátní prostor v dalším samostatném článku.

Univerzální produkty pro pěstování se značkou BIONOVA (Bionova Universals)

Ochrana rostlin

 

  • Bionova Novafoliar - přírodní pesticid pro čisté a zdravé rostliny
  • Silný a vysoce účinný biologický přípravek (biopesticid) na bázi česneku, který rostliny chrání před působením škůdců a zároveň čistí povrch listů.
  • Složení přípravku zamezuje ucpávání pórů (průduchů) vlivem organických nečistot z brouků a škůdců, takže vaše rostliny mohou volně dýchat.
  • Dokonale čisté listy navíc přestávají být atraktivní pro další škůdce, ať už se jedná o různé druhy hmyzu nebo hub.
  • Nejlepších výsledků dosáhnete v kombinaci se smáčecím činidlem Bionova Freeflow.
  • Při pěstování v prostředí s vysokým rizikem kontaminace hmyzem a houbami používejte Novafoliar jako preventivní ošetření každých 10-15 dní od začátku pěstování až do prvního týdne fáze květu.
  • Pokud jste si předpěstovali sazeničky v propagátoru a chystáte se je přesadit do většího pěstebního prostoru, ošetřete mladé rostlinky tak, že je na několik sekund zcela ponoříte do roztoku připraveného ze 2 litrů vody a 1 litru přípravku Novafoliar.
  • Novafoliar se používá výhradně jako postřik na listy. V průběhu kvetení a tvorby plodů jej nestříkejte přímo na květy nebo plody.

a_BN_NOVAFOLIAR

Netekuté hnojení rostlin pěstovaných v půdě:

  • Bionova Profimix je 100% organické obilné hnojivo, vyvinuté primárně pro vytvoření vlastní půdní směsi bohaté na živiny, které využijete především při outdoorovém pěstování rostlin a pro účely ekologického zemědělství. (Můžete si přečíst také samostatný článek: Jak pěstovat outdoor?) Stačí smíchat 100-150 gramů Profimixu na 15-20litrový hrnec a pak už jen stačí přidat vodu. PH nemusíte vůbec měřit, protože mikroorganismy uvnitř produktu jej v substrátu vyrovnávají přirozeným způsobem. V organické hmotě s obsahem prospěšných mikroorganismů, která tvoří Profimix, není ani špetka živočišného odpadu, tudíž jde o 100% VEGAN produkt s následujícími účinky:
    • Podporuje intenzivní růst i kvetení.
    • Stimuluje aktivitu mikroorganismů - půdní ekosystém.
    • Zlepšuje a urychluje proces zakořenění.
    • Stimuluje přirozenou odolnost rostlin vůči škůdcům a epidemiím.
  • Bionova Microlife je komplexní netekuté hnojivo plné prospěšných půdních mikroorganismů, které se používá od prvního týdne pěstebního cyklu až po sklizeň. Všechny obsažené živiny jsou pro rostliny velice dobře dostupné a výsledky na sebe rozhodně nenechají dlouho čekat. Ostatně, stačí podrobněji prozkoumat složení.

a_BN_NETEKUTEKOMPLET

Úprava pH:

  • Bionova pH + je roztok hydroxidu draselného s koncentrací 24,5 %. Používá se pro zvýšení hladiny pH.
  • Bionova pH - je roztok kyseliny fosforečné (24,5 %) pro snížení hodnoty pH živného roztoku.

V otázce úpravy pH živného roztoku se vám mohou hodit také samostatné články:

Na závěr nezbývá než odkázat na všeříkající slogan našeho oblíbeného holandského výrobce „VAŠE CESTA K RŮSTU“. Na cokoliv ohledně sortimentu BioNova se nás můžete ptát prostřednictvím známé e-mailové adresy info@higarden.cz. Těšíme se na vaše dotazy!

Dále doporučujeme tyto produkty:

Co si přečíst dál: